Beter eten met dementie: 6 tips

Getty Images

Bij dementie ligt ondervoeding op de loer. Honger- en dorstprikkels worden minder ervaren. Als er weinig mantelzorgers of andere hulpverleners in de buurt zijn om hen bij het eten te helpen, vallen mensen met dementie soms in rap tempo af. Zes tips om er toch voor te zorgen dat het bord wordt leeggegeten.

Rachelle Elshout schreef het boek ‘Eten om niet te vergeten’ samen met Luuk Eliens en Iris de Groot. Het is een praktisch kookboek voor ouderen met dementie. Ze kreeg daarbij hulp van hoogleraar cognitieve neurologie Philip Scheltens en van sociaal geriater Anneke van der Plaats. In het onderzoek ‘Ondervoeding’ van De Monitor, het onderzoeksjournalistieke platform van de KRO-NCRV, deelt Elshout een aantal trucs uit het boek.

1. Doe placemats weg

Vanwege geheugenproblemen herkennen mensen met dementie geen moderne spullen. Vijftig jaar geleden waren er geen placemats. Een tafelkleed kan weer wel, liefst een rode of een blauwe. Kies voor een wit bord, zodat het goed afsteekt tegen het kleed. Contrast is volgens Elshout belangrijk omdat demente ouderen dan tot een kwart meer eten.

2. Na-apen

Imiteren kunnen mensen met dementie vaak goed. Ertegenover gaan zitten en mee-eten kan daarom wel eens werken. Dat werkt beter dan iemand verbaal aansporen om te eten.

3. Positiviteit

Benoem positieve dingen. Vraag dus niet: ‘Waarom eet je niet?’ In plaats daarvan kun je beter ‘wat smaakt het lekker’, zeggen.

4. Seizoensgroenten

Zet seizoensgroenten op tafel. In de winter een stamppot, in de zomer boontjes. Dat herkennen ouderen van vroeger. Een stuk zalm of vette vis wordt mensen met dementie vaak aangeraden, maar toch is het niet altijd de beste keuze, dat herkent niet iedereen.

5. Geen prikkels

Zorg voor een rustige omgeving met weinig afleiding. Voor mensen met dementie zijn er snel te veel prikkels. Als er veel in de omgeving gebeurt, houden ze zich daarmee bezig in plaats van met het eten.

6. Fingerfood

Eet met de handen! Dat iemand niet meer met een mes en vork om kan gaan, betekent niet dat diegene meteen gevoerd moet worden. Frietjes, bonen, wortelen, of hartige taart kunnen prima met de hand worden gegeten. Dat geeft een gevoel van zelfstandigheid.

 

Auteur