Moet ik me zorgen maken over tijdelijk geheugen verlies?

Oudere man van in de tachtig
Getty Images

Moet ik me zorgen maken over tijdelijk geheugenverlies? Gisteren was ik (man, 83) plotseling mijn geheugen kwijt. Ik wist niet meer wat ik de afgelopen dagen had gedaan. Praten en bewegen functioneerden nog wel normaal. Het duurde ongeveer een uur, toen was alles weer goed. Verder heb ik geen ­medische klachten. Moet ik contact opnemen met mijn huisarts?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ja, ik zou toch even naar de huisarts gaan. Iedere plotselinge uitval van hersenfuncties kan een TIA zijn: een verstopping van een bloedvat in de hersenen door een stolseltje. Met bloedverdunners kun je de kans op herhaling van een TIA sterk verminderen. Ook kun je ermee voorkomen dat door het stolseltje een ­beroerte ontstaat.Uw verhaal is overigens niet ­typisch voor een TIA; het lijkt ook een beetje op TGA. Dit is een plotseling kortdurend verlies van je geheugen, waarbij het ook niet lukt om dingen ‘op te slaan’. Hiervan is niet bekend hoe het ontstaat. Er is geen behandeling voor en dat is ook niet nodig, want het komt zelden terug. Uw ervaring lijkt verder ook nog een beetje op wat tegenwoordig heel netjes ‘een ­seniorenmomentje’ heet: je komt even niet op een woord of een naam van iemand, maar een half uur later weet je het weer. Alleen is dit dan wel een extreme vorm. Kortom: ik weet niet wat het is, ik denk dat het niet heel ernstig is, maar ik zou toch even laten kijken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.