Vrijwilligerswerk heeft positief effect op mensen met dementie

Het doen van vrijwilligerswerk heeft een positief effect op mensen met dementie. Ze kampen minder met emotionele problemen als angst, depressie en agitatie. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Daarnaast had het een positief effect op de algehele stemming van mensen met dementie, waardoor mantelzorgers zich minder emotioneel belast voelden.

DemenTalent

De afgelopen drie jaar onderzochten de wetenschappers een nieuw programma dat mensen met dementie en mantelzorgers individuele begeleiding biedt nadat de diagnose dementie is gesteld. Het programma werd aangeboden via bestaande ontmoetingscentra in de wijk. Via DemenTalent werden mensen met dementie aan vrijwilligers geholpen op basis van hun talenten. Zij kozen mt name voor werk met hun handen in de openlucht, met kinderen, in de dienstverlening en in het onderwijs.

Mantelzorgers konden gebruik maken van Dementelcoach, oftewel telefonische coaching. Daarnaast konden ze ook een online cursus volgen in het omgaan met de gevolgen van dementie en het goed voor zichzelf zorgen als mantelzorger.

De waardering van de deelnemers aan het programma is groot. De aanpak is zelfs zo succesvol dat er nu ook interesse is vanuit het buitenland. Het wordt nu ook opgezet in Italië, Polen, Engeland, Spanje en Australië.