Weer tegenslag nieuw alzheimermedicijn

Getty Images

Het kandidaat-alzheimermedicijn aducanumab van fabrikant Biogen werkt niet, zegt een commissie van experts tegen de Amerikaanse Food and Drug Administration. De toezichthouder zal het daarom waarschijnlijk niet goedkeuren als medicijn.

Biogen is al lang bezig om het kandidaat-medicijn aducanumab op de markt te krijgen tegen de ziekte van Alzheimer. In het voorjaar van 2019 werd het onderzoek echter stopgezet, omdat de resultaten tegen vielen. Later dat jaar, waren de kansen weer gekeerd. Een hogere dosis was misschien wel in staat om de ziekte af te remmen. Biogen diende nieuwe onderzoeksgegevens in, in de hoop dat het stofje alsnog goedkeuring zou krijgen als geneesmiddel. Sindsdien lag het op het bureau van de toezichthouder FDA. Daar is het middel nu opnieuw gestrand, zo schrijft de Volkskrant De FDA heeft experts gevraagd om het dossier van aducanumab te beoordelen. De experts hebben zich gebogen over de onderzoeken en komen tot de conclusie dat aducanumab ook in de hoge dosis niet effectief is. De FDA zal het kandidaat-medicijn met dit negatieve oordeel waarschijnlijk niet registreren. De Europese EMA zal de FDA hierin volgen.

Giftige eiwitophopingen

Het is erg jammer dat de onderzoeken tegenvallen. Aducanumab was op weg om het eerste medicijn te worden dat de giftige eiwitophopingen bestrijdt, die de hersenen aantasten bij Alzheimer. In theorie had het een werkzaam middel kunnen zijn, dat echt ingreep op de biochemische ontwikkelingen bij de ziekte. Maar de praktijk wijst anders uit - de onderzoeksresultaten vallen tegen. En dat is wat uiteindelijk telt. Vele andere kandidaat-medicijnen die ook op de giftige eiwitstructuren ingrijpen, zijn al eerder afgevallen in deze zoektocht. Ook zij waren niet effectief. Ook al leren we steeds meer over wat er in de hersenen gebeurt bij Alzheimer, in de praktijk blijkt het heel lastig om een goed medicijn te vinden.

 

Auteur