Waar komt de pijn in mijn hoofd bij het niezen vandaan?

Niezende vrouw
Getty Images

Bij het niezen krijg ik soms een vreselijke pijnscheut in mijn hoofd. Dit duurt zo’n halve minuut. In het ziekenhuis is onderzoek gedaan, maar er is niets uitgekomen. Bent u bekend met deze klacht?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:

Niet specifiek bij niezen, maar er bestaat wel iets wat ‘primaire hoesthoofdpijn’ heet. Hierbij krijg je bij drukverhoging in je hoofd plotseling daverende hoofdpijn. Dit kan ook voorkomen tijdens zware inspanning of direct na seks. Wanneer het voor het eerst optreedt, is men bang dat er misschien een bloedvat is gesprongen in het hoofd of dat dit op het punt staat te gebeuren. Dat heet dan een aneurysma: een verwijding in een bloedvat waarbij de vaatwand heel dun is geworden en op het punt staat door te breken. Daarom is het verstandig om bij de eerste keer dat je dit overkomt contact op te nemen met je huisarts waarna wellicht een MRI-scan gemaakt zal worden. Als er niks wordt gevonden, weet men het eigenlijk niet, maar gaan artsen ervan uit dat het veilig is. Ik denk zelf dat het verband houdt met een zenuwtakje in de schedel dat eventjes onder druk komt te staan, maar dat is een onbewezen eigen theorie. Als iemand vaak last heeft, wordt wel indometacine voorgeschreven. Dat is een ontstekingsremmende pijnstiller, vergelijkbaar met ibuprofen en naproxen, maar met méér kans op maagklachten. Ook een bètablokker, een bloeddrukverlagend middel, schijnt weleens te helpen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.