Kies de juiste gehoorbescherming

Wanneer gebruikt u welke oordopjes?

Getty Images

Om uw oren te beschermen tegen het lawaai van bijvoorbeeld harde muziek tijdens een concert of apparaten bij een verbouwing heeft u gehoorbescherming nodig. Ook voor tijdens het zwemmen en vliegen zijn er speciale oordoppen.

Van simpele schuimrubberen staafjes tot op maat gemaakte otoplastieken: er is vanalles verkrijgbaar. Maar wanneer gebruikt u nu welk type oordoppen?

Geluid

Oordoppen of -proppen van kunststofschuim hebben de vorm van een cilinder of kegel. De meeste moet u eerst tot een staafje kneden en dan diep in de gehoorgang schuiven. Het schuim zet in uw oor weer uit, zodat het goed afgesloten wordt. Gemiddeld dempen ze 35 decibel, mits u de doppen goed geplaatst hebt. Het schuim waar ze van gemaakt zijn is absorberend, waardoor ze al snel vies en stug worden. Deze dopjes zijn dan ook vooral handig voor eenmalig gebruik.

Er is ook gehoorbescherming in de vorm van wasbolletjes die u in de gewenste vorm kunt kneden. Deze bolletjes zijn minder geschikt voor het beluisteren van muziek of bij het motorrijden, omdat ze het geluid vervormen. Daarnaast kunt u ze niet reinigen en dus ook niet hergebruiken. Ze zijn makkelijk als u bijvoorbeeld een nacht rustig wilt slapen.

Lamellenoordoppen lijken een beetje op een parapluutje. Deze doppen zijn gemaakt van meerdere laagjes stevige, maar flexibele kunststof of van siliconenmateriaal. U kunt ze schoonmaken en dus vaker gebruiken dan schuimoordopjes en wasbolletjes. Lamellenoordoppen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, met en zonder filters. Filters houden bepaalde frequenties tegen, waardoor u bijvoorbeeld de muziek of het verkeer om zich heen nog wel hoort, maar het schadelijke geluid gedempt wordt. Ze worden niet op maat gemaakt en kunnen daardoor wat minder comfortabel zijn.

Op maat gemaakte oordopjes van harde of flexibele kunststof heten otoplastieken. Ook deze kunnen filters bevatten die het schadelijke geluid tegenhouden, maar muziek redelijk onvervormd doorlaten. U laat ze aanmeten, waardoor ze perfect in uw oor passen, maar ook prijzig zijn. Omdat uw gehoorgang in de loop der jaren kan veranderen, is het verstandig ze na een jaar of vier te vervangen. Als u regelmatig bij een concert te vinden bent of regelmatig motor rijdt, zijn otoplastieken zeker de investering waard.

In situaties waarin de 80 decibel maar af en toe overschreden wordt, kunt u ook kiezen voor oorkappen. Deze zet u als een koptelefoon over uw gehele oorschelpen. Een beugel die boven uw hoofd loopt, houdt de kappen op hun plek. Oorkappen zet u makkelijk even op en weer af als u bijvoorbeeld aan het klussen bent. Een nadeel is dat ze wat zwaar en warm kunnen aanvoelen.

Zwemmen

Water in het oor kan irriteren en ervoor zorgen dat u tijdelijk wat slechter hoort. Sommige mensen krijgen een oorontsteking na een bezoek aan het zwembad. De oorontsteking ontstaat niet door het zwemmen zelf, maar in een warm en vochtig zwembad gedijen bacteriën die een oorontsteking kunnen veroorzaken wel goed. 

Er zijn speciale oordopjes voor tijdens het zwemmen. Deze dempen geen geluid, maar sluiten uw oor af zodat er geen water in kan. U kunt standaard zwemdoppen gebruiken of deze op laat maken bij een audicien.

Kinderen met trommelvliesbuisjes mogen zwemmen, maar sommige artsen raden aan om oordopjes te gebruiken zodat er geen water in de oren komt. Diep duiken wordt afgeraden. Door de grotere druk die dan op de oren ontstaat kan er via de buisjes water naar binnen geperst worden.

Vliegen

In een vliegtuig kunt u last krijgen van uw oren. Uw oren staan via de buis van Eustachius in verbinding met de neus- en keelholte. Deze buis zorgt ervoor dat de luchtdruk in het middenoor hetzelfde is als de luchtdruk om u heen. Als de luchtdruk snel verandert, voelt u druk op uw trommelvlies. Tijdens het dalen loopt de druk in de cabine op en wordt uw trommelvlies naar binnen getrokken. Plopt de buis van Eustachius niet uit zichzelf open om de luchtdruk te reguleren, dan kunt u deze een handje helpen door te geeuwen, slikken, kauwgom te kauwen of uw neus te snuiten. Blijft u last houden van uw oren, dan zou u oordoppen kunnen gebruiken die ervoor zorgen dat de druk in uw oor langzaam verandert in plaats van ineens.

Als u verkouden bent of een oorontsteking heeft, kunnen de slijmvliezen rondom de buis van Eustachius opzwellen. Daardoor is het egaliseren van de druk in het middenoor moeilijker en kunt u flinke oorpijn krijgen. U kunt dan ook beter niet vliegen met een verkoudheid of oorontsteking. Moet u toch vliegen, dan kunnen neusdruppels of -spray die de zwelling van de slijmvliezen doen slinken helpen.

Bron 
  • Consumentenbond
  • Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde
  • Arbouw