Netelroos

Getty Images
 
Netelroos is een onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een ongewoon sterke doorbloeding en vocht in de huid en die gekenmerkt wordt door rode verhoogde vlekken op de huid. Netelroosvlekken kunnen variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters in doorsnede en kunnen overal op het lichaam optreden. De meest voorkomende oorzaken van netelroos zijn allergische reacties, stress, virusinfecties en fysieke prikkeling.
 
Een allergische reactie treedt op wanneer het lichaam reageert op allergenen, stoffen die het niet kan verdragen. Allergenen zijn gewoonlijk onschadelijk, maar het immuunsysteem van iemand die allergisch is, beschouwt ze toch als een bedreiging.
 
Als een lichaam voor het eerst in contact is gekomen met een allergeen, maken witte bloedcellen antilichamen aan, die het immuunsysteem voorbereiden op een hernieuwd contact met hetzelfde allergeen. Antilichamen hechten zich aan mastcellen, ook mestcellen genoemd. Bij een later contact met zelfs maar een kleine hoeveelheid allergeen, worden de mastcellen geprikkeld om histamine af te geven. Die hecht zich aan naburige cellen en zorgt dat bloedvaten zich verwijden en vocht afscheiden. Dit veroorzaakt netelroos. Ongeacht de oorzaak is alle netelroos het gevolg van het vrijkomen van histamine.
 
Symptomen die vaak met netelroos worden geassocieerd, zijn:
  • Jeuk 
  • Steken
  • Een branderig gevoel 
Netelroosvlekken blijven meestal twee tot 24 uur zichtbaar. Met antihistamines en koele compressen kunnen de symptomen beperkt worden.
 
Er bestaat nog geen test om de exacte oorzaak van netelroos te achterhalen, maar met huidtests kan wel worden vastgesteld voor welke stoffen een patiënt allergisch is.
Auteur 
  • Redactie