Snel een stralende huid

Getty Images

Een vlekkeloos mooie huid was niet eerder zo ­eenvoudig. Dankzij BB en CC Creams, licht­reflecterende pigmenten en dekkende camouflage geef je de huid in een handomdraai een boost.

Om de huid te verfraaien zijn er enorm veel ingenieuze producten op de markt. Is dat dan nodig? De huid wordt er in de loop der tijd meestal niet mooier op. Behalve rimpeltjes krijgt 90 procent van de vrouwen op een ­gegeven moment last van pigmentvlekken. Vrouwen zijn daar gevoeliger voor dan mannen, vanwege hun hormoonhuishouding.

Ook worden de poriën met het verstrijken van de jaren wat groter. Dat komt doordat de huid minder ­elastisch wordt; de poriën worden daardoor enigszins opgerekt.En dan is er nog de teint: die is niet meer zo fris en stralend. De nieuwe make-uptechnieken zijn daarom meer dan welkom.

Lijntjes vervagen

De blurcrèmes hebben een nieuw ­tijdperk ingeluid bij de corrigerende make-up. ‘To blur’ betekent ­vervagen en dat is precies wat deze crèmes doen. Grove poriën, een vettige glans, fijne lijntjes, oneffenheden: alles wordt geraffineerd aan het oog onttrokken door een mat, egaal, ‘soft focus’-laagje over de huid te leggen.

Kleurloze blurcrème vormt een perfecte basis voor de foundation. Fijn is dat het fluweelzachte effect lang zichtbaar blijft; vaak heb je er de hele dag plezier van. Maar je kunt deze ­crème ook heel goed tussen de ­bedrijven door aanbrengen om je huid extra te egaliseren en te ­matteren.

Blurcrèmes zijn vooral ideaal bij neus, kin en ­voorhoofd, dus daar waar de poriën vaak wat grover zijn. Er zijn ook blurcrèmes met kleur. Een foundation heb je dan niet meer nodig.

Verzorgende kleurcorrectie

Een CC Cream past zich moeiteloos aan elke huidtint aan. CC staat voor Colour Correcting, ofwel kleur­corrigerend. Of je teint nu vaal is, bleek of gelig, of rode vlekjes heeft: dankzij de ­kleur­corrigerende ­bestanddelen heb je direct na het aanbrengen een ­vrijwel vlekkeloze en stralend ­heldere teint.

CC Creams zijn multifunctioneel: ze nemen ook verzorgende en ­beschermende taken op zich met onder andere een hoge SPF ­(beschermingsfactor) en vocht­bindende werkstoffen.

Weg grauwsluier

Blemish Balm, ofwel BB Cream, komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea en wordt daar vooral gebruikt na cosmetische ingrepen, zoals een ­laserbehandeling. De balsem is ­bedoeld om de huid te camoufleren en ­kalmeren.

Onze westerse BB Creams hebben vooral verzorgende, beschermende en vochtinbrengende eigenschappen. Tegelijkertijd geven ze de huid een subtiel naturel kleurtje, vergelijkbaar met dat van de vroegere gekleurde dagcrèmes. Ze vagen de winterse grauwheid van je gezicht en geven een frisse, natuurlijke uitstraling. Een foundation heb je niet meer nodig.

Stralende teint

Moderne foundation doet meer dan de huid egaliseren en oneffenheden – zoals vlekjes en rode adertjes – aan het oog onttrekken. Elk ­zichzelf respecterend cosmeticahuis stopt de foundation vol ­hydraterende en verzorgende ­ingrediënten, en voorziet de make-up bovendien van een beschermingsfactor (SPF) van ­minimaal 15.

Maar er is meer. Lichtreflecterende bestanddelen in de foundation weerkaatsen het licht dat op de huid valt naar alle kanten. Hierdoor worden rimpels minder zichtbaar en gaat de huid zacht stralen.

De juiste kleur

Foundation wordt meestal op het hele gezicht en de hals aangebracht, onder de andere make-up. Het effect valt of staat bij de juiste kleur. Een foundation die donkerder is dan de eigen huidkleur maakt ­ouder en staat onnatuurlijk. Een te lichte kleur oogt vaal en grauw. Je zit goed als de foundation een beige ondertoon heeft en praktisch de kleur heeft van je huid. Test de foundation op de kaaklijn en controleer de kleur bij daglicht.

Concealer is bedoeld voor het ­camoufleren van oneffenheden en donkere ‘schaduwen’ (bijvoorbeeld bij de neusvleugels). Concealer is juist bij voorkeur een tint lichter dan de eigen teint.

 

Weg kringen

Het verdoezelen van donkere ­kringen onder de ogen vergt wat oefening, net als het camoufleren van pigment- en couperosevlekken. De truc is om een crèmige, licht­gewicht concealer te kiezen die zich niet nestelt in rimpels en lijnen. Breng deze plaatselijk aan over de foundation en onder eventuele poeder. Als de emulsie goed dekt, heb je alleen een dun laagje nodig voor het gewenste effect. Verdeel de ­camouflagecrème kloppend met de vingertoppen over de huid.

Camouflage XXL

Soms moet er meer gebeuren om de huid te egaliseren. Denk aan wijnvlekken, blauwe plekken na een operatie of cosmetische ingreep of opvallende pigment­afwijkingen. Dan heb je een foundation nodig die er volkomen natuurlijk uitziet maar óók camoufleert en dus een optimale dekking geeft. Het fijnst zijn de longlasting en waterproof producten. Opvliegers, een regenbui, een duik in het zwembad, ­tranen… geen punt. De dekking blijft.

 

Auteur 
  • Tekst: Annemieke Pot
Bron 
  • PlusMagazine