Waardoor groeien mijn wimpers de verkeerde kant op?

Sinds een jaar heb ik steeds vaker last van geïrriteerde ogen. Laatst zag ik dat de haartjes van mijn onderste ooglid een beetje naar binnen staan en mijn oog raken. Wat kan ik ertegen doen en kan dit vanzelf weer overgaan?
Man van 85 jaar

Dit heet een entropion en is helaas echt een verouderingsprobleem. De bindweefselplaat van het ooglid is slapper geworden, het steunend vetweefsel in het oog is geslonken en de spiertjes van de oogleden zijn verzwakt. Het gevolg is dat het ooglid naar binnen vouwt en dat de wimperhaartjes het oog raken. Hierdoor raakt het oog geïrriteerd, gaat u knijpen met de ogen en drukt u de rand van het ooglid nog verder naar binnen. De haartjes afknippen maakt het probleem erger, want dan worden ze stugger.

Opereren

Doordat het probleem zo mechanisch is, kunt u er eigenlijk weinig anders mee dan het te laten opereren. Meestal wordt het ooglid een stukje ingekort en worden hechtingen geplaatst die het ooglid een beetje naar buiten keren. Zonder operatie blijft het een beetje pappen en nathouden met kunsttranen of (als een ontsteking ontstaat) zalfjes met antibiotica. Naar de oogarts dus.