
Stelling: ik kan een smekende blik van mijn huisdier niet weerstaan, ook al is-ie te zwaar
Bijna de helft van de gezelschapsdieren in Nederland is te dik. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Zeker tien procent van de dieren is zelfs obees. De oorzaken: te veel eten, te weinig bewegen of een combinatie van die twee. “Al die extraatjes die je huisdieren geeft, dragen daar ook aan bij”, verteltonderzoeker Ronald Corbee tegen het Algemeen Dagblad.
Rond is goed
Een te dikke kat, cavia of hond is niet zonder risico. Dieren kunnen artrose ontwikkelen of riskeren suikerziekte. Waarom geven we onze viervoeter dan toch zo vaak een snoepje? “Veel baasjes weten niet eens dat hun huisdier overgewicht heeft. Het beeld dat we in de maatschappij van huisdieren hebben is ook niet bepaald gezond: rond is goed, vinden we. Dieren zien er dan gezellig uit”, stelt Eline van Zoest van dierenkliniek PETComfort in Utrecht.
We vinden het ook fijn om ons huisdier te verwennen, omdat we het zien als een kind of trouwe metgezel, voegt Corbee daaraan toe.
Gewoon brokje
Geef dus niet continu snoepjes of lekkernijen, adviseren de experts. Van Zoest: “En als je een kat dan toch iets wil geven, pak dan een ‘gewoon’ brokje en geef dát als beloning. Bij een hond adviseren we vaak om met het dier te fietsen, zodat ze toch wat meer beweging krijgen.”
Stelling
We zijn benieuwd hoe goed u de smeekbedes van uw huisdier kunt weerstaan. Reageer op onze stelling. Onderaan het artikel kunt u ook een uitgebreide reactie achterlaten!
Reactie toevoegen
37 Comments
Het meeste plezuer heb je van een hond als hij luister,maar hij leert het alleen als duidelihk is waarnaar hij moet luisteren .Dus van jongs af azn duidelujk zijn. Een blije baas is leuker voor een hond dan een baas die moppert.
Het is van tweeën één: door het smeken van het dier te weerstaan, geniet u langer van elkaar. Dan is de keus eenvoudig. De stelling hierboven is géén dubbele ontkenning, maar een enkele. Ook dat is eenvoudig, gewoon logisch nadenken....
Onze vorige stabij hebben we op achtjarige leeftijd verloren aan suikerziekte.
1x is al te erg, dit overkomt mij hopelijk niet nog een keer!
Onhandige ontkennende stelling. Ik ben het met Ippie eens.
Geef een half brokje, half hondenkoekje. Geef altijd de helft. Het gaat het dier er toch om dat hij iets krijgt. Beter is de helft van de tijd niets te geven. Als je dat niet kan, geef dan een half stukje.
Ik weet hoe slecht het is om een dier te dik te laten worden. Bovendien heeft mijn kat een voedselallergie, een verschrompelde nier en ook de andere nier vertoont problemen. Ze heeft een dieet dat speciaal voor haar gemaakt moet worden en daarvan krijgt ze precies de hoeveelheid die op het pak staat vermeld. Ik verdeel die portie wel over heel veel maaltijden per dag, zodat ik haar iedere keer toch iets kan geven. Houd ik me niet aan haar dieet, dan zal ze snel sterven en nu heb ik een dier dat heel blij en vrolijk is en nog niets merkt van haar gezondheidsproblemen. Ik heb bij mijn andere dieren (katten, een paard en konijnen) er trouwens ook altijd goed op gelet dat ze gewoon een heel goed leven konden hebben met wat verwennerij tussendoor, maar altijd goed gelet op hun gewicht. Veel beweging helpt daarbij en is ook heel leuk voor ze.
Als mijn honden blijven aanhouden stuur ik ze gewoon weg na een flinke knuffel. Ook geef ik ze wel een gewoon etens brokje. En af en toe een gezonde kauwstok of schapenvetbrok met zalm. Dat is goed voor de vacht en gezondheid.
Het is een beetje raar om een ontkennende stelling te maken!
Ik kan de blik NIET weerstaan:
als ik nee zeg, kan ik hem dus wél weerstaan;
als ik ja zeg, kan ik hem níet weerstaan.
over het antwoord moet écht even nagedacht worden.
Ik kan de smeekende kende blikken van mijn hondjes goed weerstaan. Ze krijgen alleen een beloning als ze het verdiend hebben. De vraagstelling is wel verwarrend.
Ik kan de smeekende blikken van mijn hondjes goed weerstaan. Ze krijgen alleen een beloning als ze het verdiend hebben.
Pagina's