Stelling: ik kan een smekende blik van mijn huisdier niet weerstaan, ook al is-ie te zwaar

Getty Images

Grote ogen en een schuin koppie dat je aankijkt. Huisdiereigenaren kennen de smeekbedes van hun viervoeter voor wat lekkers maar al te goed. Onweerstaanbaar zijn ze. En dus geven we toch maar weer een stukje worst. Ook al is de hond, cavia of kat eigenlijk te zwaar. Herkenbaar voor u?

Bijna de helft van de gezelschapsdieren in Nederland is te dik. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Zeker tien procent van de dieren is zelfs obees. De oorzaken: te veel eten, te weinig bewegen of een combinatie van die twee. “Al die extraatjes die je huisdieren geeft, dragen daar ook aan bij”, verteltonderzoeker Ronald Corbee tegen het Algemeen Dagblad.

Rond is goed

Een te dikke kat, cavia of hond is niet zonder risico. Dieren kunnen artrose ontwikkelen of riskeren suikerziekte. Waarom geven we onze viervoeter dan toch zo vaak een snoepje? “Veel baasjes weten niet eens dat hun huisdier overgewicht heeft. Het beeld dat we in de maatschappij van huisdieren hebben is ook niet bepaald gezond: rond is goed, vinden we. Dieren zien er dan gezellig uit”, stelt Eline van Zoest van dierenkliniek PETComfort in Utrecht.

We vinden het ook fijn om ons huisdier te verwennen, omdat we het zien als een kind of trouwe metgezel, voegt Corbee daaraan toe.

Gewoon brokje

Geef dus niet continu snoepjes of lekkernijen, adviseren de experts. Van Zoest: “En als je een kat dan toch iets wil geven, pak dan een ‘gewoon’ brokje en geef dát als beloning. Bij een hond adviseren we vaak om met het dier te fietsen, zodat ze toch wat meer beweging krijgen.”

Stelling

We zijn benieuwd hoe goed u de smeekbedes van uw huisdier kunt weerstaan. Reageer op onze stelling. Onderaan het artikel kunt u ook een uitgebreide reactie achterlaten!