Moet je een spijkerbroek echt pas na 10 keer wassen?

Niet alles hoeft na één keer dragen in de was. Dit is wanneer het wél moet.

Vrouw met wasmand
Canva

Hoe vaak je een kledingstuk moet wassen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Terwijl sommige mensen hun kleding na één keer dragen al in de wasmand gooien, dragen anderen een spijkerbroek gerust tien keer. Toch is er wel degelijk een richtlijn te geven: voor je hygiëne, voor het behoud van je kleding én met het oog op duurzaamheid. Tijd om de feiten op een rijtje te zetten.

Minder vaak je kleding wassen is niet alleen beter voor het milieu, maar verlengt ook de levensduur van je kleding. Toch wil je natuurlijk wel fris voor de dag komen. Deze gids helpt je om daar de juiste balans in te vinden. 

Ondergoed en sokken – na elk gebruik

Kledingstukken die direct contact maken met de huid, zoals ondergoed en sokken, dienen na elke draagbeurt gewassen te worden. Ze vangen zweet, dode huidcellen en bacteriën op. Dit geldt ook voor sportondergoed of onderlagen die je draagt tijdens lichamelijke inspanning. Vergeet ook niet je pyjama vaak genoeg te wassen. 

T-shirts en hemden – na 1 à 2 keer dragen

Shirts die direct op de huid worden gedragen, zoals T-shirts, longsleeves en hemden, kunnen meestal één of twee keer gedragen worden voordat ze aan een wasbeurt toe zijn. De mate van transpiratie speelt hierbij een rol. In warmere omstandigheden of bij lichamelijke inspanning is dagelijks wassen aan te raden.

Broeken en jeans – na 4 tot 10 keer dragen

Spijkerbroeken hoef je niet elke keer te wassen. Integendeel: te vaak wassen kan de stof beschadigen en de kleur vervagen. Na 5 à 10 keer dragen is vaak voldoende, tenzij je vlekken hebt of ze sterk ruiken. Regelmatig luchten en zorgvuldig opvouwen of ophangen helpt om ze langer fris te houden.

Truien en vesten: afhankelijk van wat je eronder draagt

Wanneer een trui of vest over een T-shirt of blouse wordt gedragen, volstaat een wasbeurt na ongeveer 5 keer dragen. Wordt het kledingstuk direct op de huid gedragen, dan is een hogere frequentie wenselijk (ongeveer 2 à 3 keer dragen). Wol en fijne materialen zoals kasjmier hebben baat bij luchten in plaats van frequent wassen.

BH’s - na enkele draagbeurten

BH’s hoef je niet dagelijks te wassen, tenzij je intensief hebt bewogen of veel hebt gezweet, maar laat ze ook niet te lang liggen. Na 3 à 4 keer dragen is een goed gemiddelde. Wissel af zodat het elastiek kan ‘uitrusten’, en gebruik een waszakje bij het wassen om ze te beschermen.

Jassen en blazers: sporadisch wassen, regelmatig luchten

Zolang je geen vlekken of geur hebt, hoef je een jas of blazer maar een paar keer per seizoen te wassen. Vaak is een goede luchtsessie al voldoende. Luchten, stomen en het verwijderen van stof of pluisjes kunnen het wassen in veel gevallen vervangen.

Waarom minder wassen vaak beter is

Elke wasbeurt slijt je kleding, kost energie en belast het milieu. Bovendien blijven sommige stoffen langer mooi als je ze spaart. Tip: hang kleding buiten uit of laat het een nachtje in de badkamer hangen tijdens het douchen voor een snelle opfrisbeurt.
 

Conclusie: kijk, ruik en beoordeel.
Regels zijn handig, maar geen wet. Heb je gemorst, gezweet of ruikt je kleding niet fris? Dan was je het natuurlijk gewoon. Maar ruikt het neutraal en zit het nog lekker? Geef het dan gerust nog een draagbeurt.

En wil je weten of je nieuwe kleren moet wassen voor het eerste gebruik? Lees dan verder. 

 

Auteur 
Bron 
  • Milieu Centraal
  • The American Cleaning Institute