Vijf lifehacks, vlekken verwijderen op de klassieke manier

Schoonmaak
Getty Images

Door de jaren heen zijn er veel nieuwe schoonmaakmiddelen op de markt gebracht. Echter zijn de klassieke manieren niet minder effectief. Hier vijf klassieke lifehacks voor het verwijderen van vlekken.

1.    Reinigen met azijn

Last van vlekken en strepen op je ramen? Azijn is een uitstekend middel om die vlekken en strepen te verwijderen. Vul een plantenspuit voor de helft met witte azijn, en voor de andere helft met helder water. Spuit de oplossing op de vieze ramen en laat het een klein uurtje intrekken Ga met een vochtige doek over de oplossing heen, en je ziet gelijk effect. Daarnaast is witte azijn ook een uitmuntend middel om kalkaanslag in de waterkoker te verwijderen. Gooi de waterkoker voor de helft vol met water, en voor de helft met azijn. Laat dit goedje een nachtje staan, en de kalk laat los. Reinigen achteraf is wel zo fris, want een kopje thee met azijnsmaak is iets minder lekker. 

2.    Vlekken verwijderen met citroensap

Citroensap functioneert als bleekmiddel, en is daarom zeer geschikt om vlekken te verwijderen. Wrijf bijvoorbeeld wat citroensap op een snijplank met vlekken. Laat dit een nachtje staan, en de vlekken kunnen makkelijk weggeveegd worden met een vochtig doekje. In combinatie met zout helpt citroensap ook goed tegen roestvlekken. Breng op de roestplek citroensap en zout aan en laat het drogen in de zon. De roestvlek is dan prima weg te borstelen

3.    Sodakristallen

Sodakristallen bevatten geen bleekmiddel en enzymen, wat het product perfect maakt voor het reinigen van kwetsbaardere stoffen zoals fluweel of wol. De soda werkt goed voor het verwijderen van hardnekkige vlekken zoals wijn, bloed of vetten. Je doet twee eetlepels in een emmer met warm water, en je laat het een uur weken. Het goedje neemt een groot deel van de vlekken op. Daarna neem je het eerder bevuilde product mee met de reguliere wasronde, en de vlek is in de meeste gevallen verdwenen. 

4.    Glycerine

Glycerine (te verkrijgen bij de drogist) is een middel dat in staat is om vocht in de huid vast te houden en aan te trekken. Dit middel zit ook vaak in zepen en dagcrèmes. Het pure goedje is ook goed als schoonmaakmiddel te gebruiken. Verdun een klein beetje, (dat je de vlek licht kunt bevochtigen) met eenzelfde hoeveelheid water, en breng het aan op de vlek. Laat het een uurtje intrekken, en wrijf zachtjes over de vlek met een doekje. Daarna neem je het eerder bevuilde product mee met de reguliere wasronde. 

5.    Baksoda

Baksoda is ook een goed middel dat in combinatie met water om vlekken te verwijderen. Leng wat twee eetlepels baksoda met een paar druppels water aan. Daarna even roeren totdat het een papje wordt. Wrijf het papje over de vlek heen, en laat het maximaal een uurtje intrekken. De vlek is hierna makkelijk weg te vegen. Bij vlekken in kleding, of andere makkelijk wasbare stoffen is het praktisch om na het wegvegen van de plek het kledingstuk nog mee te nemen met de reguliere wasronde. 

Auteur