Hoe maak je zelf een mandala?

Mandala
Getty Images

Een mandala is een prachtig cirkelvormig figuur met doorgaans veel symmetrische elementen. Maar wat betekent het woord 'Mandala' eigenlijk? En hoe maak je er zelf één?

Het woord 'mandala' komt uit het oude Sanskriet en betekent letterlijk 'een magische cirkel'. Ze zijn bedoeld als inspiratie en om je innerlijk te verrijken. 

Mandala's maken je bewust van de oneindigheid (cirkelvorm) van het bestaan en de verbinding die we hebben met alles om ons heen. De mandala is zelf eindeloos: een cirkel kent geen begin, noch een einde. De mooie, kunstzinnige patronen en tekeningen zijn een groot element in de Hindoestaanse en Boeddhistische tradities, waarbij veel rituelen en meditaties aan bod komen.

Mandala
Getty Images

Hoe maak je zelf een mandala?

Er zijn prachtige kleurboeken voor volwassenen te koop waarin mandala's staan die u kunt inkleuren

Maar u kunt hem ook zelf tekenen. Een mandala tekenen is een creatieve bezigheid, het is rustgevend en geeft u inzicht in uzelf. Het is een proces vanuit het onderbewustzijn, dus vooraf mediteren is aan te bevelen. Voelt u dat u klaar bent om te beginnen?

Zo teken je een mandala

1. Cirkel
Je tekent eerst de cirkel met potlood, de basis (buitenrand) is rond, dit heet ook wel de Circle of Life. Dit kun je doen met een passer of bijvoorbeeld een bord of grote rol plakband. In deze video zie je een andere methode van hoe je een goede cirkel kunt tekenen.

De Aarde, de zon, de maan, je vriendenkring. Cirkels zijn overal. Cirkels bieden een veilige, vertrouwde ruimte waar je innerlijke rust en vrede kunt vinden. Waar innerlijke processen op gang kunnen komen.

2. Kruis

Teken met je liniaal met potlood twee lijnen midden door de cirkel zodat er een kruis ontstaat, precies in het midden van de cirkel.

3. Cirkel in het midden

De kleine cirkel in het midden staat symbool voor de samengebalde oerkracht. Daar waar alles met elkaar in verbinding staat.

4. Creatief tekenen!

Nu kun je beginnen met het tekenen van patronen! Eerst nemen we weer het potlood ter hand. Begin hiervoor in de kleine cirkel in het midden. Teken rondom de kleine cirkel vormen en figuren die je aanspreken, bijvoorbeeld de vorm van bloemblaadjes of halve maantjes.

Herhaal het patroon op een gelijkmatige manier en gebruik hiervoor de rechte lijnen als referentiekaders. Je kunt bijvoorbeeld een ster tekenen op elke rechte lijn, zodat je er vier om de centrale cirkel hebt gezet. 

5. Inkleuren

Tevreden met de mandala zoals hij in potlood getekend is? Dan kun je met stift, kleurpotlood of fineliner over de potloodlijnen tekenen en je mandala een kleurtje geven!

Tips

- Je werkt meestal van binnen naar buiten, in een cirkelbeweging, naar de buitenste rand toe.

- Neem rustig de tijd. Het herhalen van het patroon vereist kalmte, rust en aandacht. 

Mandala tekenen
Getty Images

Waar haal ik inspiratie vandaan?

Uit jezelf. Je kunt kiezen voor een intuïtieve manier van tekenen, waarbij de cirkel geheel vanuit je gevoel, je onderbewustzijn, opkomt. De figuurtjes en kleuren vormen zich dan zonder dat je een plan maakt over waar je gaat eindigen. Deze creatieve manier van vrije associatie-tekenen spreekt de rechter hersenhelft aan.

Vind je planmatig werken rustgevender? Dat kan ook! Ga dan juist bewust en symmetrisch aan het werk. Begin met een cirkel en deel die op in vlakken, vul de vlakken vervolgens met identieke vormen, kleuren, symbolen. Dit proces heeft een rustgevend effect op de linker hersenhelft. Door beide te doen stimuleer je de verbinding tussen ratio en gevoel, tussen de linker en rechter hersenhelft, tussen een gedeelte en een geheel.

Wat betekenen de kleuren?

Kleuren staan symbool voor emoties, voor elementen, voor een deel van je lichaam. Kleuren kies je vaak intuïtief en naarmate je verder komt met het tekenen van mandala's, merk je dat je bezig bent jouw innerlijke proces op papier te zetten. 

- Rood staat voor mannelijkheid
- Oranje is de kleur van emoties
- Geel staat voor innerlijke rust en balans
- Groen is de kleur van natuur, gevende en ontvangende liefde
- Blauw is de kleur van het heden, van leven in het nu
- Paars symboliseert visie, spiritualiteit

Veel succes met het ontwerpen en tekenen van je eerste mandala!

Op PlusOnline kun je ook digitaal een mandala maken >>

Auteur 
Bron 
  • Famme.nl