De voordelen van zelf koken

Is het gezonder?

Getty Images

Steeds meer voedingswetenschappers zeggen: zelf koken, met pure onbewerkte ingrediënten, is het meest gezond voor de mens. Dit zijn de voordelen van zelf koken.

1. Jij hebt de controle

Als je zelf kookt, heb je de controle over wat je toevoegt aan je gerechten. Hoeveel suiker, hoeveel zout en hoeveel vet bijvoorbeeld. In je eigen keuken gebruik je bovendien geen kleurstoffen, geurstoffen of smaakstoffen.

Dit is het grootste voordeel ten opzichte van kant-en-klaar producten. De voedingsindustrie strooit namelijk met gulle hand zout en suiker en gebruikt veel hulpmiddelen. De gerechten die jij zelf maakt, zijn veel puurder van smaak.

2. Zelf koken maakt je bewust

Ga maar eens zelf koekjes bakken. Je ziet dan precies hoeveel boter, bloem en suiker (of dadels, of honing) er door het deeg gaan. Dat maakt je bewust: je pakt minder snel nóg een koekje.

3. Zelf koken is goedkoper

Stel je maakt een boerenomelet met een zakje voorgesneden groenten en een zakje 'mix voor boerenomelet'. Dat kost je al snel - buiten de eieren - € 2,50. Het is veel goedkoper om zelf even een preitje en paprika te snijden en wat kruiden toe te voegen aan de omelet.

Dat geldt voor veel producten uit de supermarkt: zelf maken is vaak goedkoper. Let op: deze regel geldt juist niet voor de ongezonde producten (zoals koekjes, chips, diepvriesfrites en voorgekruid kiloknallervlees)! Laat je dus niet foppen door dat prijsverschil.

4. Zelf koken kost energie (mooi!)

Boodschappen doen op de markt, kneden van deeg, snijden van groenten, roeren in de pan: het kost allemaal energie en dus calorieën. Puur door het bereiden van je voedsel ben je al in beweging en verbruik je dus al extra energie: mooi meegenomen!

5. Je voegt een geheim ingrediënt toe

Als je zelf kookt, voeg je iets extra’s toe aan je eten. En dat is liefde en aandacht. Daar kun je natuurlijk je schouders over ophalen, maar écht: je proeft het verschil als je iets lekkers klaarmaakt in je eigen keuken in plaats van kant-en-klaars uit de supermarkt. Een bolognesesaus die uren staat te pruttelen, zorgt dat het in huis heerlijk ruikt en dat iedereen al zin krijgt om te eten.

6. Uitgekookt? Goed kopen is ook een kunst

Zelf koken heeft dus écht voordelen. Maar de meeste mensen hebben niet elke dag zin om in de keuken te staan. Zeker niet als je single bent. Wat is dan de oplossing? Slim inkopen!

Ook in de supermarkt kun je pure ingrediënten kopen waarmee je razendsnel een gezonde maaltijd maakt, en dat zijn niet de pakjes en zakjes met maaltijdmixen of sauzen. Gepelde tomaten in blik, een zak boerensoepgroenten en wat linzen uit een potje: klaar is je maaltijdlinzensoep. Een zak sla, tomaten, stukje geitenkaas en walnoten: klaar is je salade.

Kant-en-klaar kan natuurlijk ook, als het echt moet. Er zijn veel salades, soepen en maaltijden die nauwelijks toevoegingen bevatten (tip: koop de maaltijden met de meeste groenten, dan zit je al snel goed). Al mis je bij kant-en-klaar wel altijd dat geheime ingrediënt…

Auteur 
  • Karine Hoenderdos