Geld lenen zonder een kredietmaatschappij

Steeds meer Nederlanders lenen geld zonder tussenkomst van de bank. Er zijn verschillende initiatieven waarbij particulieren elkaar geld kunnen lenen.

Banken en kredietmaatschappijen worden steeds vaker gepasseerd. De NOS meldt dit op basis van een rondvraag bij de AFM en notarissen. Nederlanders lenen vaker van familie, vrienden en zelfs onbekenden. Officiële cijfers ontbreken hierbij.

Vraag en aanbod

Verschillende partijen ­spelen in op deze trend en bieden een platform waarmee ze vraag en aanbod van geld bij elkaar brengen. Dit wordt ook crowdfunding of peer-to-peer lenen genoemd. Het is een win-win situatie voor zowel de geldvrager als de investeerder.

De geldvrager kan de lening eenvoudig online aanvragen. Daarbij zijn de rentes veelal lager.
De investeerder kan een mooi rendement halen (al vanaf € 25,-). Daarbij wordt de kredietkwaliteit gecontroleerd.

Lendico is een nieuwe ‘kredietmarktplaats’ voor particulieren. Het richt zich op consumenten die op zijn naar een consumptief krediet. Lendico is daarmee anders dan eerdere initiatieven, die enkel de zakelijke markt van bedrijfsinvesteringen bedienen. Het moederbedrijf achter Lendico, dat groot werd met Zalando, denkt hiermee opnieuw een gat in de markt te hebben gevonden.

Kredietproject

Via de website van Lendico kunnen consumenten gratis en vrijblijvend een ‘kredietproject’ aanmelden. Van een auto tot schulden herfinancieren, alle projecten tot € 25.000,- zijn mogelijk. Investeerders hebben vervolgens 14 dagen om in het kredietproject te investeren. De geldvrager heeft dus geen garantie dat het project op tijd gefinancierd wordt.

Wordt dit de toekomst voor lenen? Het succes van deze initiatieven hangt grotendeels af van het volume en de kwaliteit van vraag en aanbod van geld. Als aan deze voorwaarden is voldaan, is het een sociale manier van kredietverstrekking met internet als toegankelijk platform. Een interessant alternatief voor de traditionele kredietmaatschappijen.