6 manieren om uw overwaarde te gebruiken

Getty Images

Veel huizenbezitters hebben overwaarde. Dit kunt u gebruiken om financiële ruimte te creëren of uw maandlasten te verlagen.

Wat is overwaarde?

Als uw woning meer waard is dan uw hypotheek heeft u overwaarde. Dit kan ontstaan door aflossen en/of waardestijging van de woning. Is uw woning bijvoorbeeld 300.000 euro waard en heeft u een hypotheekschuld van 150.000 euro? Dan is de overwaarde 150.000 euro.

Uw overwaarde gebruiken

U kunt uw overwaarde gebruiken om financiële ruimte te creëren of uw maandlasten te verlagen. We noemen 6 manieren.

1. Uw pensioen aanvullen of een grote uitgave doen

Bent u onzeker over uw (toekomstige) pensioeninkomen of wilt u wat ruimer leven? U kunt uw overwaarde gebruiken voor een maandelijkse aanvulling op uw inkomen. U kunt uw overwaarde ineens opnemen om een grote uitgave te doen. Denk bijvoorbeeld aan een lange cruise vakantie of een camper om Europa te ontdekken.

Met een verzilverhypotheek hoeft u niet te verhuizen en u mag de opgenomen overwaarde vrij besteden.

2. Uw (klein)kinderen helpen

Door krapte en snel stijgende prijzen hebben jonge kopers het lastig op de huizenmarkt. Met overwaarde kunt u uw (klein)kinderen helpen bij het kopen van een huis. U mag ruim een ton belastingvrij schenken aan personen tot 40 jaar, ook uit overwaarde!

3. Uw maandlasten verlagen

Hoe lager de hypotheeksom ten opzichte van de woningwaarde, hoe minder risico de bank loopt. Mogelijk komt u hierdoor in aanmerking voor rentekorting of een renteopslag vervalt. Let op: banken wijzen u hier niet altijd op.

4. De hypotheek (deels) aflossingsvrij maken

Een (deels) aflossingsvrije hypotheek kan de voorkeur hebben door lage maandlasten en meer flexibiliteit met uw vermogen. Met overwaarde is een groter deel aflossingsvrij mogelijk.

5. Een tweede huis kopen

U kunt uw overwaarde gebruiken om een tweede huis te kopen. Dit maakt een vakantiehuis of investeren in vastgoed voor meer mensen toegankelijk. Door waardevermeerdering en eventueel huurinkomsten is een mooi rendement mogelijk.

6. Een verbouwing financieren.

Is uw badkamer verouderd of wilt u energiebesparende maatregelen nemen? Er zijn ruime mogelijkheden om dit te financieren met overwaarde. Denk daarbij ook aan het levensloopbestendig maken van uw huis.

U kunt uw overwaarde op meerdere manieren te gelde maken.

Auteur