Eerder met pensioen dankzij overwaarde, het kan nu!

Getty Images

Steeds vaker zien we dat overwaarde wordt opgenomen om vervroegd te kunnen stoppen met werken. Echter moet het financiële gat tot aan de AOW-leeftijd opgevangen worden. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is gebleken dat 80% van huiseigenaren gemiddeld €128.000 aan overwaarde heeft. De kans is dus groot dat dit ook voor u geldt. Daarnaast ligt de rente historisch gezien nog altijd laag. Kortom hét perfecte moment om uw geld uit de stenen te halen en van uw welverdiende pensioen te gaan genieten.

Brenda ging op haar 63e verjaardag met pensioen

Brenda (63) is getrouwd met Karel (67), hij was al met pensioen maar zij moest nog vier jaar werken. Ze merkte dat steeds meer vrienden kwakkelen met hun gezondheid. Een reden om vervroegd met pensioen te gaan en samen met Karel optimaal te gaan genieten van het leven. 

Inkomen Brenda            
€1000,- per maand

Periode tot pensioen        
48 maanden 

Benodigd bedrag          
€48.000,-    

Om er financieel niet op achteruit te gaan had Brenda €48.000,- nodig om tot aan haar pensioen te overbruggen. Gelukkig hadden zij meer dan voldoende overwaarde op de woning. Ze sloten daarom een extra aflossingsvrij leningdeel af.  Ze betalen hier maandelijks wel €65,- aan rente over, maar dat is het absoluut waard om eerder te kunnen stoppen met werken. 

Kan ik ook mijn overwaarde verzilveren en eerder met pensioen?

Of u eerder met pensioen kunt is afhankelijk van het bedrag dat u nodig heeft om tot uw AOW-leeftijd te kunnen overbruggen. Dit kunt u doen door een extra consumptief leningdeel op te nemen of een verzilverhypotheek af te sluiten. Onderstaand leggen we uit wat de verschillen zijn. 

Een extra consumptief leningdeel: Het gemakkelijkste is om een extra leningdeel afsluiten en het bedrag laten uitkeren op uw rekening. Als uw inkomen niet toereikend is voor een extra leningdeel kunt u een seniorenhypotheek afsluiten op basis van werkelijke last. Er wordt dan niet gekeken naar uw inkomen maar of de maandlasten verantwoord zijn. Let op: niet alle banken bieden dit aan en de toetscriteria worden steeds strenger. Wacht hier dus niet te lang mee en laat u tijdig informeren naar de mogelijkheden. 

Bereken hier uw mogelijkheden voor een extra (consumptief) leningdeel >>

Een verzilverhypotheek: Heeft u niet voldoende inkomsten of zijn de maandlasten niet verantwoord, dan kunt u gebruik maken van een verzilverhypotheek. Natuurlijk kan dit ook als u maandelijks geen lasten meer wilt hebben. In plaats van maandelijks voor uw hypotheek te betalen, wordt er geld overgemaakt op uw rekening. Dit kan eenmalig maar ook periodiek. De tegenprestatie is dat de overwaarde op uw woning minder wordt en naar de bank gaat. Dat kan bij de meeste banken pas als beide partners 67 jaar zijn. Sinds kort is dit bij de vernieuwde Zilverhuis Hypotheek al mogelijk als één van beide partners 60 jaar is. Daarnaast hebben zij een extra lage rente die ook nog eens levenslang vast staat. 

Ontdek uw mogelijkheden met de vernieuwde Zilverhuis Hypotheek >>

Tips waar u rekening mee moet houden: 

1.    Vanaf 57 jaar wordt niet meer gekeken naar uw huidige inkomen maar naar het inkomen dat u heeft al u met pensioen bent. Dit is vaak lager dan uw huidige inkomen. Laat u daarom tijdig informeren over de mogelijkheden. Bij voorkeur voor uw 57e omdat banken dan nog met uw huidige salaris rekenen. 

2.    Houd er rekening mee dat u ook na uw pensioen nog kosten heeft voor de rente en of aflossing. Een oplossing is om een extra bedrag op te nemen om deze kosten te dekken. 

3.    Zet de rente voor een lange tijd vast, minimaal 20 jaar. Zo komt u niet voor onverwacht hoge kosten te staan als u een nieuwe rentevastperiode af moet sluiten. Daarnaast blijft de rente stijgen maar historisch gezien zijn deze op dit moment nog altijd laag. Wacht daarom niet te lang met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. 

Weten of uw hypotheek nog bij uw wensen past? Bereken vrijblijvend of overstappen voor u voordelig is.

Auteur