Overwaarde opnemen voor een tweede woning, hoe doe je dat?

Getty Images

Een appartement in het zonnige Marbella, een vakantiehuisje op de camping in Zeeland of een tweede huis voor de verhuur. Het gros van 50-plussers heeft in de loop der jaren een flinke overwaarde opgebouwd en vindt het tijd om hier iets mee te doen. Waar de één overwaarde opneemt voor extra levensgenot, wilt de ander juist het vermogen laten groeien.

Hoe werkt dat precies overwaarde opnemen? 

Het opnemen van overwaarde betekent dat extra geld geleend wordt dat vrij te besteden is. Dit kan alleen als de woning meer waard is dan de huidige hypotheeksom. In dit geval is sprake van overwaarde. Ook is het van belang dat de maandlasten betaalbaar blijven. Het (pensioen)inkomen moet voldoende zijn, of de bank moet de nieuwe maandlasten verantwoord vinden. 

Zo zijn er ruimere mogelijkheden voor 57-plussers op basis van de werkelijke last toets. Ook zijn er banken die zich speciaal richten op het opnemen van overwaarde met de verzilverhypotheek. 

Het opnemen van overwaarde kent voor-en nadelen

Voordelen

  • geld uit de stenen is beschikbaar in uw eigen portemonnee
  • geld is vrij besteedbaar 
  • de hoge huizenprijs zorgt voor meer overwaarde
  • lage kosten voor extra lenen door lage rente    

Nadelen

  • hogere hypothecaire schuld
  • (in sommige gevallen) hogere maandlasten
  • kosten voor verhogen of afsluiten van (nieuwe) hypotheek  

Hoeveel overwaarde heb ik en kan ik opnemen?  

De overwaarde is het verschil tussen de huidige hypotheek en de marktwaarde van de woning. Om de marktwaarde te bepalen heeft de bank een taxatierapport nodig. Een taxateur beoordeelt de woning op verschillende punten en neemt hierin ook de verkoopprijs van omliggende woningen mee. De marktwaarde die uit het taxatierapport komt, is bepalend voor de maximale hypotheek op basis van het onderpand.  

Rekenvoorbeeld

Erik en Mieke zijn beide 70 jaar en wonen al 25 jaar in een tweekapper in Den Bosch. Ze hebben een flinke overwaarde op hun woning en willen het geld waar ze jarenlang hard voor gewerkt hebben besteden aan leuke dingen, zoals een vakantiewoning. 
 
Huidige hypotheek:                €50.000,- 
Taxatiewaarde woning:         €450.000,- 
                                                   ________ -
Overwaarde woning:             €400.000,-  
 
Uit dit simpele rekenvoorbeeld blijkt dat er €400.000,- opgenomen mag worden, met dit geld kunnen Erik en Mieke hun vakantiewoning kopen.

Ik wil mijn overwaarde opnemen wat zijn de vervolgstappen? 

1.    Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden. U weet wat kan met uw overwaarde en inkomen. 
2.    Overweeg ook om een extra leningdeel af te sluiten of de hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Dit kan gezien de lage hypotheekrente gunstiger zijn. 
3.    Plan een afspraak in met een taxateur om de marktwaarde van de woning vast te leggen.
4.    U levert alle papieren aan bij de bank, na goedkeuring brengt de bank een offerte uit en wordt er een afspraak ingepland bij de notaris. 
5.    Bij de notaris tekent u voor de (nieuwe) hypotheek en wordt het geld op uw rekening overgemaakt.  
 
Weten wat er in uw financiële situatie kan? Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden.

Auteur