Geld lenen na uw AOW-leeftijd: wat is mogelijk?

Getty Images

De groep 60-plussers groeit en leidt meer dan voorheen een actief leven. Geld lenen hoort hierbij. Lees meer over een lening afsluiten na de AOW-leeftijd.

Banken denken vaker mee met de klant

Banken zijn tegenwoordig vaker bereid om mee te denken bij een hypotheek op latere leeftijd. Zo kunt u meer hypotheek krijgen onder NHG en geld uit stenen halen met de verzilverhypotheek. Van een maximale leeftijd is hierdoor nauwelijks nog sprake.

Hoe zit het met consumptief geld lenen op latere leeftijd?

Maximale leeftijd voor geld lenen

Anders dan bij hypotheken, kent consumptief geld lenen een harde leeftijdsgrens. De maximale leeftijd om een nieuwe lening te sluiten is momenteel 74 jaar. Let op, dit geldt alleen voor de meest ruime kredietverstrekkers. Bij de meeste maatschappijen ligt de maximale leeftijd voor een lening lager.

Een lening gericht op klanten tussen 60 en 74 jaar, wordt ook wel een ‘seniorenlening’ genoemd. Voor deze producten gelden vaak aanvullende voorwaarden, zoals een kortere looptijd, een lager kredietlimiet of hogere leenrente. Hierdoor zijn de maandlasten van een seniorenlening  hoger.

Daar staat tegenover dat de lening afsluiten gratis is. Dit maakt consumptief geld lenen tot een bedrag van € 25.000,- vaak voordelig in vergelijking met een hypotheek.

Download nu de gratis AOW-Gids 2024!

Geld lenen hoort bij groeiende groep actieve ouderen

Het contrast tussen hypotheken en kredieten is groot. Waar ouderen steeds vaker een huis kunnen financieren, komen ze voor de financiering van een consumptieve aankoop niet in aanmerking. En als lenen op latere leeftijd wel lukt, is het vaak tegen hogere maandlasten.

Dit terwijl de behoefte om te lenen op latere leeftijd toeneemt. De groep 60-plussers groeit en zij leiden meer dan voorheen een actief leven. Het financieren van een (grote) consumptieve aankoop, bijvoorbeeld lenen voor een auto, hoort hierbij.

Ook is het de wens van de overheid dat ouderen langer thuis wonen. Hier gaan vaak grote aankopen en aanpassingen in de woning mee gepaard. Speciaal voor deze groep zijn er de leningen van SVn, aangeboden door de gemeente.

Wilt u een lening afsluiten? Bekijk hier het actuele aanbod. Ook kan het interessant zijn om uw oude lening(en) over te sluiten naar een lagere maandlast. Dit is in veel gevallen gratis.