7 keer eten van vroeger waar we nog steeds van gruwelen

Getty Images

In onze jeugd moest je eten wat de pot schafte en ‘lieverkoekjes werden niet gebakken’. Pluslezers herinneren zich nog maar al te goed wat ze vroeger echt helemáál niet lustten, maar toch moesten eten. De top-7 van ‘gruwelgerechten van vroeger’ ziet u hier, inclusief anekdotes.

1. Pap

Broodpap, lammetjespap, karnemelksepap (gortepap), havermoutpap en griesmeelpap: Pluslezers krijgen de kriebels als ze terugdenken aan de geur, de smaak en de structuur van pap.

“Als we thuis karnemelksepap hadden, werden de gorten er met een zeef voor mij en mijn broer en zus uitgehaald, anders lustten wij die pap echt niet.” (Leontien van Loon)

“Havermoutsepap: afschuwelijk we zaten uren naar ons bord te staren. En als de pap kouder werd, was het nog viezer...” (Marie-Louise Heijdendael)

“Als ik wist dat dat op tafel kwam was ik niet thuis en nergens te vinden.” (Thea Kuiper-Le Blansch)

 

Getty Images

2.Balkenbrij

“Balkenbrij. Met witte stukjes ook nog...”  (Nicole Jansen-Nouwen)

"Het stonk zo erg, ieuww." (Corina Ariessen)

 

Getty Images

3. Krentjebrij of watergruwel

"Alleen de naam al....watergruwel. Bij ons thuis lustten alleen mn ouders het maar." (Margreet Wernars)

"Oma maakte het en dan aten we het lauw. Brrrrr. Kippenvel." (Jolanda van Dijk – van der Laan)

 

Getty Images

4. Kool

Rode kool, groene kool of boerenkool.

"Mijn moeder had 1 keer te veel vet in de boerenkool gedaan. Het vet bleef aan ons gehemelte plakken. Je kon het met je vinger wegschrappen. Tenminste... dat is mijn kinderervaring van toen. Maar sindsdien gruwel ik alleen al van de lucht. Mijn kinderen hebben het ook nog nooit van mij gekregen.” (Paula Fernhout-Böhmermann)

“Groene kool. En ik moest altijd 2 eetlepels opeten...zo vies. Daarom hoeven onze kinderen niks te eten wat ze écht niet lekker vinden.” (Linda Ploeg-Landlust)

 

Getty Images

5. Levertraan

"Afschuwelijk om dat in te nemen. Alleen de lucht al. Het moest ingenomen worden. Eén of twee lepels per dag. Na de Twee Wereldoorlog om aan te sterken denk ik." (Renata Hooyberg)

"Die smerige lepel levertraan. Getver, als ik daar nog aan terugdenk, krijg ik spontaan de kriebels." (Elly de Niet)

 

Getty Images

6. Lever

“Brrrrrr... ik schud er nog van! Als ik uit school kwam, kwam de geur mij al tegemoet. Ondanks dat het heerlijk rook – mijn moeder maakte het met azijn en suiker – vond ik het heel erg vies. Net alsof je op een spons beet! Jaren later werd dit niet meer door mijn moeder klaargemaakt. Zelf vonden mijn ouders het ook niet zo lekker smaken, maar de lever was toen relatief goedkoop. Tot op de dag van vandaag, als ik lever zie, proef en ruik ik de geur van toen." (Paula van Dijk)

"Lever......voor op brood en voor in de pan...gruwelijk...." (Judith Hemmes)

 

Getty Images

7. Bonen

Witte bonen, bruine bonen en tuinbonen.

“Alles met bonen, dit komt omdat ik in een vakantiekolonie heb gezeten en dit moest eten. Je moest aan tafel blijven zitten, net zo lang dat je bordje leeg was!” (Anneke Voorhorst)

"Bruine bonen en tuinbonen. Tuinbonen uit mijn vaders tuin, te rijp en daarna te lang gekookt door mijn moeder., moest blijven zitten tot mijn bord leeg was. Heb ze mijn gezin nooit voorgezet." (Jannet de Vries)

 

Getty Images

En als laatste...

Sandra Geertse had geen hekel aan yoghurt of vla. Ze gruwde er vooral van, dat ze daar geen schoon bord voor kreeg.

"Yoghurt of gele vla op je bord waaruit je aard aardappelen met jus, groente en vlees hebt gegeten. Al likte je je bord nog zo goed schoon."