7 keer toetjes van vroeger

Pluslezers kunnen zich nog goed herinneren wat vroeger na het eten op tafel werd gezet. Het was iets om naar uit te kijken, of juist niet. Als het maar niet op hetzelfde bord geserveerd werd waar je net aardappels met jus van gegeten had…

1. Rijstepap

Rijstepap als verjaardagstoetje of gewikkeld in een deken uit bed. Onze pluslezers op Facebook hebben er warme herinneringen aan.

“Rijstepap met suiker en kaneel. Was mijn lievelingstoetje voor mijn verjaardag. Toen was je blij met alles.” – Ineke Lamboo-Smits

“Na een best al zware maaltijd van stamppot o.i.d., haalde mijn moeder de rijstepap in kranten verpakt onder een wollen deken uit bed vandaan. Was nog steeds warm en lekker uitgedijd.”

2. Havermoutpap

Direct na de oorlog was havermout niet alleen een toetje, maar ook hard nodig om aan te sterken.

“Havermoutpap! Heerlijk was dat. Vlak na de bevrijding na het ontbijt, de lunch en het avondeten om weer aan te sterken na de hongerwinter. In woonde destijds in Amsterdam, die maaltijden waren hard nodig.” – Maarten J. Martin Burth

3. Watergruwel

In Noord-Nederland bekend als krentjebrij, maar in andere streken ook als slierie of kaarsjebrij. Ze hebben allemaal één ding gemeen: bessensap

“Watergruwel. Gemaakt door mijn oma. Was echt een toetje voor speciale dagen, zoals een verjaardag of kerstmis.” – Wilma Bos

4. Wentelteefjes

“Een oeroud Hollands nagerecht zoals mijn grootmoeder die al voor mij maakte van oud brood dat anders zou worden weggegooid. Hierdoor ben ik gaan houden van gerechten met kaneel!” – Jacob Dietrich Hoogstra

“Wentelteefjes van oud wit brood, beetje olie in de koekenpan, paar eitjes loskloppen, broodje erdoorheen halen, om en om bakken – klaar. Beetje suiker en snufje kaneel en smullen maar.” 

5. Custardpudding

Niet alle toetjes hebben hebben de weg naar de keukentafel teruggevonden.

“Custardpudding met bessensap, nooit meer gegeten.”

6. Yoghurt met beschuit en suiker

Toetjes met melk of brood werden ook veel genoemd door de pluslezers.

“Ik weet nog dat wij warme melk over beschuit goten met een schep suiker erover in een diep bord. Dit als toetje na de warme maaltijd. Moet er nu niet meer aan denken.” – Anja de Beer-Mayer

“Beschuit met daaroverheen yoghurt met suiker.”

7. Saromapudding

Hoewel Saroma tegenwoordig te koop is als kloppudding, zijn niet alle smaken blijven bestaan. 

“Citroen Saroma pudding… helaas niet meer te vinden.”

“Saroma pudding, poeder uit een pakje… brrrrr” – Elly Bras-van Heese

Saromapudding en krentjebrij zijn nog gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Lees hier welke 9 andere producten van vroeger ook nog in het schap liggen.