De 9 meest memorabele dierenseries van vroeger

Getty Images

Bij een kind doen dieren het altijd goed. Geen wonder dat veel kinderprogramma's ze vroeger al in de hoofdrol hadden. Wij blikken terug op de beste dierenseries uit de jaren '60 en '70.

1. Skippy

In 'Waratah National Parc' bij het Australische Sydney leefde een grijze reuzenkangoeroe: Skippy. Samen met zijn baasjes maakte hij allerlei spannende avonturen mee. Keer op keer bewees Skippy erg goed te zijn in het opsporen van misdadigers of verdwenen kinderen. Dankzij de hulp van de kangoeroe konden zijn baasjes moeilijke zaken oplossen en veel mensen redden. Skippy was een zeer populaire tegenhanger van de Amerikaanse dolfijn Flipper en Lassie.

2. Daktari

'Daktari' was een populaire serie in de Sixties over een dierenarts genaamd Dr. Marsh Tracy, zijn dochter Paula en zijn staf in het natuurpark 'Wameru Study Center for Animal Behaviour' in Oost-Afrika. Daktari betekent dokter in het Swahili, vandaar de naam. Verschillende dieren hadden een belangrijke rol in de serie, waaronder de schele leeuw Clarence en Judy de chimpansee. De Nederlandse ecoloog en dierenarts Toni Harthoorn, die in die tijd werkzaam was in Kenia, stond model voor de serie.

3. Mister Ed

In de jaren '60 en '70 waren er meerdere series waarin een paard de hoofdrol vertolkte. In de serie 'Mister Ed' was dat het gelijknamige paard die het bijzondere talent had om te kunnen praten. Dat deed hij echter alleen tegen zijn klungelige maar vriendelijke baasje Wilbur, die natuurlijk door niemand werd geloofd. Ook kon hij zelf de deur van zijn stal openen en de telefoon opnemen. Ed stond bekend om het kattenkwaad dat hij maar al te graag uithaalde. 

4. De Fabeltjeskrant 

In ons land een razend populair kinderprogramma. De openingszin 'Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naartoe?' kunnen we nog met gemak afmaken. Gekleed in onze pyjama, met een kop thee en natte haren op de bank, keken we met grote ogen naar de avonturen van alle dieren in het Grote Dierenbos. Wie was uw favoriet? Bor de Wolf, Juffrouw Mier, Ed en Willem Bever, Zoef de Haas, Meneer de Raaf, Zaza Zebra of toch Juffrouw Ooievaar?

5. De Bereboot

'De Bereboot' was een Nederlandstalige tv-serie die werd uitgezonden tussen 1976 en 1978. Het ging over een boot met drie beren aan boord: Kapitein Brom, Maatje en Brilbeer. Het drietal beleefde allerlei avonturen op zowel de boot als meerdere mysterieuze eilanden. De beren kwamen na elk avontuur weer terug in de thuishaven, waar ze een glas limonade dronken in het zeemanshuis van Tante Neel. De afleveringen van Bereboot werden geschreven door Lo Hartog van Banda, schrijver van Ti-ta Tovenaar.

6. Lassie

Deze serie zal iedereen zich nog goed herinneren. Niet zo gek, want Lassie werd lange tijd uitgezonden: tussen 1962 en 1980. In de serie speelde de Schotse collie Lassie een ware heldenrol. Ook hier stond avontuur centraal, iedere aflevering weer. Eerst hielp de hond zijn 11-jarige baasje Jeff, die met zijn moeder en grootvader op een boerderij woonde, later redde Lassie vaak zijn nieuwe baasje, de weesjongen Timmy. Dankzij de serie werd de collie een razend populair hondenras in Nederland. 

7. Black Beauty

Niet alleen Mister Ed was een dierenserie die we als kind graag keken met een paard in de hoofdrol. Later, in de jaren '70, kwam 'Black Beauty' op de buis. In de serie verhuisde huisarts dr. James Gordon met zijn dochter Vicky, zoon Kevin en huishoudster Amy van Londen naar een kleine boerderij. In de nabij gelegen bossen vonden Vicky en Kevin een mishandelde zwarte hengst, Black Beauty. Het gezin ontfermde zich meteen over het prachtige zwarte paard dat snel weer beter werd. En ja, ook in deze serie betaalde het dier zijn baasjes terug door een goede hulp te zijn in allerlei lastige situaties.

8. Belle et Sebastian

In 1965 was er geen zoeter en schattiger duo dan de witte hond Belle en het jongetje Sébastien. De serie vertelde het verhaal van twee karakters waar je als kijker meteen medelijden mee kreeg. Sébastien, die werd gepest door andere kinderen uit het dorp en daarom vaak alleen door de bergen zwierf in plaats van naar school ging, ontmoette daar de mishandelde en weggelopen hond Belle. De twee waren een soort 'lotgenoten' en kregen daarom meteen een sterke band. Omdat in het dorp het gerucht ging dat Belle gevaarlijk was en moest worden afgemaakt, probeerde de kleine Sébastien dat in de serie steeds te voorkomen. 

We herinneren ons nog heel goed het prachtig gezongen en tegelijkertijd ontroerende intro van de serie..

9. Flipper

Natuurlijk mag 'Flipper' niet ontbreken in deze lijst. Nadat de film in 1963 meteen een groot succes werd volgde er een tv-serie tot '68, die later nog vaak herhaald zou worden. Sandy, de zoon van Porter Ricks, oprichter van het natuurreservaat 'Coral Key Park and Marine Preserve' in het zuiden van Florida, nam de zorg voor de gewonde dolfijn Flipper op zich. Samen met zijn broertje Buddy bracht Sandy allerlei avonturen tot een goed einde, waarbij hun dolfijnenvriend vaak van grote waarde was. Terugkerende personages in de serie waren oceanograaf Ulla Norstrand, opzichter Ed Dennis en de oude timmerman Hap Gorman. Flipper was altijd spannend! 

Auteur 
  • Yannick la Gordt Dillié