Fietsjaar in de Ardennen en Wallonië

Ontdek Wallonië en de Ardennen op de fiets! Wallonië en de Ardennen tellen een toenemend aantal langeafstandsroutes, fietsknooppunten, vlakke Ravelroutes en (korte) uitgezette routes. Ook de fietsfaciliteiten (verhuur e-bikes!) en fietsvriendelijke accommodaties (Bienvenue Vélo – Fiets Welkom) zijn fijne extra’s voor fietsers. Dankzij deze ontwikkelingen is 2016 verkozen tot Fietsjaar.

Vennbahn: fietsroute van het jaar

In 2014 werd de Vennbahn fietsroute van het jaar op de Fiets&Wandelbeurs. Deze vlakke route ligt 30 km ten zuiden van Maastricht in het Duitstalige gebied van België en loopt onder andere langs de Hoge Venen, het grootste natuurgebied van België. Onderweg vind je oude stationnetjes, soms inclusief locomotief, en mooie stadjes zoals Malmedy en Eupen. Met een hoogteverschil van maximaal 2 procent is de route van 125 km over een voormalige spoorlijn voor iedereen geschikt.

Nieuw routenetwerk in lieflijk Picardisch Wallonië

Bij de historische stad Tournai (Doornik) iets ten zuidwesten van Brussel ligt een knooppuntennetwerk van 1600 kilometer fietspad. Dit Picardisch Wallonië is zacht glooiend met gezellige stadjes zoals Ath en Enghien. Ook mooi in deze regio: het kasteel van Beloeil - met een tuin die je met de tuinen van Versailles kunt vergelijken - en het middeleeuwse hospitaal Notre Dame à la Rose. De grootste verrassing is het Pairi Daiza: een dierentuin, een Chinese tuin, een Boeddhistische tempel en twee reuzenpanda’s met een kleintje. Fietsroutenetwerk Wapi Nature was tijdens de Fiets&Wandelbeurs genomineerd voor de fietsroute van 2016!

Op de fiets door de stad

Steeds meer mensen ontdekken een buitenlandse stad op de fiets. In diverse Waalse cultuursteden zijn fietsen te huur. Bijvoorbeeld in Luik bij het Liège-Guillemins station, waarvandaan je fietsend langs de Maas ontspannen kennismaakt met deze leuke studentenstad. Ook Mons (Bergen, vorig jaar culturele hoofdstad) is zo’n stad die zich per fiets goed laat ontdekken. Er zijn verschillende fietsroutes door de stad en de omgeving, onder andere in het spoor van Vincent van Gogh.

Allerlei fietsroutes zijn te downloaden op de site van Belgisch bureau voor Toerisme.