Schatjes van stadjes in de natuur

Dinant, de citadel en kathedraal
Getty Images

Wallonië, het zuidelijke deel van België, herbergt een schat aan charmante stadjes en adembenemende natuurlandschappen. In de streek rond Namen, Dinant en de Maasvallei vind je talloze bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Ontdek de rijke geschiedenis, cultuur en natuur van deze prachtige regio, op slechts een steenworp afstand van Nederland.

Dinant Evasion

Begin je avontuur in Dinant, een schilderachtig stadje aan de oevers van de Maas. Breng een bezoek aan Dinant Evasion, een attractiepark vol spanning en sensatie. Hier kun je je uitleven met activiteiten als paintball, boogschieten en een avonturenparcours. Voor de durfals is er zelfs een deathride over de Maas! Dinant Evasion biedt urenlang plezier voor het hele gezin en is de perfecte manier om je verblijf in de regio te beginnen.

Citadel van Namen en Dinant

Zowel Namen als Dinant hebben indrukwekkende citadellen die hoog boven de steden uittorenen. De Citadel van Namen, één van de grootste forten van Europa, biedt een fascinerende blik op de militaire geschiedenis van de regio. Neem de kabelbaan of wandel naar boven voor een panoramisch uitzicht over de stad en de samenvloeiing van de Maas en de Samber. De Citadel van Dinant, gebouwd op een steile rots, herbergt het fascinerende Wapen- en Krijgshistorisch Museum. Ontdek hier de boeiende verhalen over de vele belegeringen en veldslagen die deze strategische locatie heeft meegemaakt.

Abdij van Maredsous

Vervolg je reis naar de indrukwekkende Abdij van Maredsous, een benedictijnenabdij uit de 19e eeuw. Bewonder de prachtige neogotische architectuur en maak een wandeling door de serene kloostertuinen. Bezoek ook het abdijmuseum om meer te leren over het dagelijkse leven van de monniken en de rijke geschiedenis van de abdij. Proef zeker ook het beroemde Maredsous-kaas en -bier, ambachtelijk bereid door de monniken volgens eeuwenoude tradities.

Kasteel van Freÿr

Maak een tussenstop bij het betoverende Kasteel van Freÿr, gelegen op een schiereiland in de Maas. Dit 17e-eeuwse renaissancekasteel is omgeven door prachtige tuinen in Franse stijl, compleet met fonteinen, standbeelden en geschoren hagen. Neem deel aan een rondleiding door het kasteel en ontdek de rijkelijk ingerichte vertrekken met antieke meubels en kunstwerken. De tuinen van Freÿr zijn vooral in de lente en zomer een lust voor het oog, wanneer de bloemen in volle bloei staan.

Tuinen van Annevoie

Laat je betoveren door de schoonheid van de Tuinen van Annevoie, een 18e-eeuws kasteelpark met waterpartijen, fonteinen en beelden. Wandel langs de kronkelende paden, ontdek de talloze watervallen en geniet van de rust en sereniteit van dit prachtige park. De tuinen zijn een perfecte combinatie van Franse, Italiaanse en Engelse stijlen, met verrassende elementen zoals een doolhof en een grot. Neem de tijd om te ontspannen bij de grote vijver en laat je meevoeren door de betoverende sfeer van Annevoie.

Huis van het Middeleeuws Maaserfgoed

Duik in de fascinerende middeleeuwen in het Huis van het Middeleeuws Maaserfgoed in Bouvignes-sur-Meuse. Dit interactieve museum neemt je mee op een reis door de geschiedenis van de Maasvallei, met aandacht voor de rijke erfenis van de streek. Ontdek hoe mensen leefden, werkten en vochten in de middeleeuwen aan de hand van boeiende tentoonstellingen en levensechte reconstructies. Het museum is gehuisvest in een prachtig gerestaureerd middeleeuws gebouw, wat de ervaring nog authentieker maakt.

Le Phare Museum van Andenne

Bezoek het unieke Le Phare Museum in Andenne, gewijd aan de geschiedenis van de scheepvaart en navigatie op de Maas. Het museum is gevestigd in een voormalige vuurtoren langs de rivier en biedt een fascinerende kijk op het belang van de Maas als transportroute door de eeuwen heen. Bewonder schaalmodellen van historische schepen, leer over de ontwikkeling van navigatietechnieken en ontdek de verhalen van de mensen die leefden en werkten op en langs de rivier.

Regare in Fosses-la-Ville

Eindig je reis in het charmante stadje Fosses-la-Ville, waar je het intrigerende Regare kunt bezoeken. Dit museum, gevestigd in een voormalige sluis, vertelt het verhaal van de steenkoolmijnbouw in de regio. Ontdek hoe steenkool werd gewonnen, vervoerd en gebruikt, en leer over het harde leven van de mijnwerkers. Het museum biedt een uniek inzicht in een belangrijk deel van de industriële geschiedenis van Wallonië en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in het erfgoed van de streek.

De streek rond Namen, Dinant en de Maasvallei biedt een schat aan bezienswaardigheden die je meenemen op een reis door de geschiedenis, cultuur en natuur van Wallonië. Of je nu houdt van avontuur, geschiedenis of gewoon wilt genieten van de schoonheid van de omgeving, deze regio heeft voor ieder wat wils.

Auteur