7 keer bijzonder Zwitserland

Getty Images

Van de prachtige rotswanden, bossen en watervallen tot de bijzondere historische steden: Zwitserland heeft veel bijzonders te bieden. PlusOnline licht zeven bestemmingen uit. 

1. Kanton Wallis

Bergbeklimmers opgelet! In het kanton Wallis ontdekt u een indrukwekkend deel van Zwitserland. Dwars door dit gebied loopt de rivier de Rhône en het grootste deel wordt dan ook ingenomen door het Rhônedal. Omgeven door hoge rotswanden, gletsjers en grotten geniet u hier van prachtige bergdorpjes. De rivier mondt uiteindelijk uit in het Meer van Genève.

2. Wijngaardterrassen van Lavaux

Aan de noordelijke oevers van het Meer van Genève liggen de wijngaardterrassen van Lavaux. De ruim 800 hectare aan wijnbouw maakt van Lavaux het grootste wijnbouwgebied van Zwitserland. De wijngaarden stammen uit de 11e eeuw, gebouwd door de Benedictijnse en Cisterciënzer monniken. De terrassen zijn sinds 2007 Werelderfgoed. De wijngaarden kunt u wandelend verkennen, in de verschillende cafés op de route kunt u de lokale wijn proeven. Extra tip: bezoek het middeleeuwse dorpje St. Saphorin, met karakteristieke wijnboerhuizen. 

Getty Images

Foto: Lavaux, GettyImages/Elena Duvernay - EyeEm

3. Sibe Brünne en Iffigfal

Zwitserland staat natuurlijk bekend om de watervallen, dus ook in dit artikel mogen ze niet ontbreken. Bij Lenk in het Berner Oberland liggen de Sibe Brünne, de zeven bronnen van de rivier de Simme. Uit een enorme kalkstenen rotswand ontspringt de rivier in zeven vertakkingen en bij Alp Rezliberg gaat de Simme over in de Simmen-watervallen (Simmenfälle). De watervallen zijn ruim 200 meter hoog en dat maakt deze plek erg indrukwekkend. In de regio van Lenk vindt u ook de enorme waterval de Iffigfal. Deze relatief onbekende waterval ligt bij de Iffigenalp en vanaf het plateau bij de waterval kijkt u uit over een prachtig dal. 

4. Ruinaulta

Deze plek wordt ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd en dat is niet voor niets. Duizenden jaren geleden stortte een deel van het gebergte in het dal van de rivier de Voor-Rijn tijdens een lawine – de lawine van Films – waardoor er een rotsgebergte ‘in de stijl van’ de Grand Canyon ontstond. Het gebied is een waar natuurparadijs met indrukwekkende uitzichten, meren en een alpenbos. Vogelaars kijken hier ook hun ogen uit: dit gebied is een broedgebied voor een groot aantal zeldzame vogels. U kunt het gebied bezoeken met de boot, de trein, de fiets of lopend. Het hoogseizoen loopt van mei tot november. 

Getty Images

Foto: Ruinaulta, GettyImages/nikpal

5. De eilanden van Brissago

De eilanden van Brissago hebben een bijzonder verhaal. In 1885 werden de eilanden gekocht door Richard en Antoinette Fleming-St. Léger, destijds met een klooster met uitzicht over het water. Op de eilanden was toen weinig vegetatie. Het echtpaar bouwde daarom een enorme tuin over het gehele eilandengroep, met allerlei bijzondere plantensoorten. In 1928 kocht Max Emden de tuinen en bouwde het klooster om in een villa. Aan de tuinen deed hij niets, tot hij vertrok in 1949. Sinds 1950 is de tuin (en zijn de eilanden) eigendom van het kanton Ticino en wordt de tuin onderhouden door de lokale vereniging voor natuurbehoud. De eilanden zijn uitgegroeid tot een botanische tuin met maar liefst 1700 verschillende plantensoorten, zowel subtropische als tropische planten. De tuin is tussen maart en oktober (van 9.00 tot 18.00 uur) te bezoeken.

Getty Images
 

Foto: De eilanden van Brissago, GettyImages/Buena Vista Images.

6. Basel

Basel (of Bazel) is een historische universiteitsstad met de meeste musea van het land: 40 stuks. Voor architectuur- en kunstliefhebbers is deze stad dan ook een echte aanrader. Zo vindt u hier het Museum der Kulturen, met de grootste collectie volkskunst van het land, en in het nabijgelegen Riehen het Fondation Beyeler met een uitgebreide kunstcollectie van het echtpaar Hildy en Ernst Beyeler. Het Historisch Museum van Basel is daarnaast ook een aanrader: dit museum bevindt zich in de Barfüsserkirche, een oude kloosterkerk. Wilt u liever naar het theater, dan kunt u hier ook terecht in zowel het Musical Theater Basel als het Theater Basel. De stad heeft ook eigen botanische tuinen, bij de stadspoort Spalentor.  

7. Lauterbrunnen

De Lauterbrunnen ligt in een van de trogdalen van de Zwitserse Alpen. De naam zegt het al een beetje: bij de Lauterbrunnen vindt u ‘louter bronnen’. Hier stromen ruim 70 watervallen het Lauterbrunnental in, zoals de Staubbachwaterval (300 meter) en de Trümmelbachwaterval (200 meter). U kunt hier ook met een baan naar Wengen, het overstappunt voor een bezoek aan de Jungfrau-regio. 

Getty Images

Foto: Lauterbrunnen, GettyImages/Ronald Kosters - Eye Em.

Bron: MySwitzerland.com

Auteur 
  • Maartje Groenen