50-plussers verdeeld over nieuwe donorwet

De meningen van 50-plussers lopen sterk uiteen als het gaat om de nieuwe donorwet. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder ruim 1500 mensen.

Volgens de aangepaste wet is iedereen automatisch donor, tenzij iemand aangeeft dit niet te willen. Na een spannende stemming in de Tweede Kamer, waarbij het voorstel het met één stem verschil haalde (75 tegen 74), is de wet nu ook aangenomen in de Eerste Kamer.

'Baas over eigen lichaam'

We vroegen onze eigen Pluslezers wat zij vinden van de nieuwe donorwet. Zij zijn sterk verdeeld, blijkt uit onze wekelijkse stelling onder 1536 mensen. Een kleine meerderheid is het niet eens met de nieuwe regeling (53 procent). "Iedereen moet zelf weten of hij donor wil worden", zegt E. Driessen op onze website. "Daar kan de regering niet over beslissen." H. Nijp sluit zich daarbij aan: "Als ik donor wil worden, geef ik dat wel aan. Baas over eigen lichaam."

"De donorwet is tegen het democratisch principe van onze rechtsstaat", vindt Paul Philips. "We moeten altijd de vrijheid hebben om zelf te bepalen wat je wil of niet wil. Nu neemt de wet deze beslissing voor je. Als je het niet wil, moet je het zelf maar regelen. Heel ondemocratisch!"

'Uit je luie stoel komen'

Toch is 47 procent van de 50-plussers het eens met de nieuwe regeling. "Het probleem is de laksheid van mensen om zich op te geven als donor", zegt John op PlusOnline. "Plotseling is het te laat en mogen nabestaanden deze vraag beantwoorden, zonder te weten wat de wensen van iemand waren. Met deze wet dwing je mensen een uitspraak te doen." M. van der Kinderen sluit zich daarbij aan: "Je houdt nog steeds het recht om nee te zeggen. Een kwestie van uit je luie stoel komen."

Ook Tineke Ouderdorp hoopt dat de nieuwe wet erdoor komt. "Uit ervaring weet ik dat er heel voorzichtig en correct wordt omgegaan met de wens van de nabestaanden. En dat blijft zo. Zelf heb ik een harttransplantatie ondergaan. Iedere dag is voor mij nog steeds een groot geschenk, en ik ben mijn anonieme donor nog iedere dag dankbaar."