Gewicht in de overgang

Vind een nieuwe balans

Naast de bekende ongemakken kan de overgang ook de nodige extra kilo's met zich meebrengen. De oplossing: een nieuw evenwicht vinden tussen uw voeding en uw energiegebruik.

In de overgang daalt het oestrogeengehalte in het lichaam drastisch. Door het oestrogeentekort verbrandt het lichaam minder calorieën. Ook de productie van testosteron daalt tijdens de overgang.

Eetgewoontes

Normaal wordt dit mannelijke geslachtshormoon in kleine hoeveelheden in de eierstokken aangemaakt. Het lage testosterongehalte zorgt voor verlies van spiermassa en toename van de vetmassa. Minder spieren betekent minder behoefte aan energie en dus minder behoefte aan calorieën. Wanneer u uw eetgewoontes niet aanpast aan de veranderende behoefte van uw lichaam, worden de overtollige calorieën opgeslagen als vet.

Herverdeling

Voor de overgang zit bij de meeste vrouwen het vetweefsel vooral op de heupen en dijen. Na de menopauze hoopt het lichaamsvet zich meer op in de buikstreek. Vrouwen die overgewicht hebben, moeten hier extra voor oppassen. Dit kan namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes betekenen.

Hormoonbehandelingen tijdens de overgang leiden niet tot gewichtstoename en herverdeling van het lichaamsvet. Volgens sommige onderzoeken kan behandeling met hormonen dit juist wel helpen voorkomen.

Tips

Het kan dus geen kwaad goed op uw voeding te letten tijdens de overgang. Zo kunt u de kans op gewichtstoename beperken. Hier een aantal voedingstips:

  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Gebruik weinig vet en suiker.
  • Gebruik olijfolie in plaats van bakboter.
  • Eet volop groente en fruit.
  • Doe zuinig aan met frisdranken, gezoete vruchtensappen en alcohol.
  • Drink veel water, minstens 6 glazen per dag.

Om de spierafbraak tijdens de overgang tegen te gaan, zult u ervoor moeten zorgen dat u zelf meer spiermassa ontwikkelt ten koste van het vetweefsel. En dat kan maar op één manier: bewegen. Voor de meeste mensen is wandelen een goede vorm van lichaamsbeweging. Wandelen kan bijna overal en altijd. Daarnaast kan het helpen tegen botontkalking (het dunner en brozer worden van de botten).

1 Reactie

Door Mieke v Leeuwen (niet gecontroleerd) op za, 23-5-2020 - 20:23

Alle boven beschreven symptomen heb ik nog steeds op mijn 73ste. Mijn moeder had het zelfde tot haar 85ste. ze is nu 94. Het is hopeloos.
Ik eet heel gezond, drink zelden, rook niet, werk veel in de tuin, werk nog veel admin. taken, heb vele sociale contacten, hobbies, verveel me nooit, maar ik heb vele opvliegers dag en nacht, slaap heel slecht, kom zelfs aan ondanks geen vet en weinig suiker, wat kan een mens hiertegen nog doen behalve dit ondergaan?