AOW en kind komt inwonen

De hoogte van een AOW-pensioen is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Veranderingen in je privéleven kunnen dus grote gevolgen hebben voor de AOW. De belangrijkste zetten we hier op een rij.

Een kind dat bij zijn gepensioneerde ouders intrekt, of een AOW’er die bij een kind gaat inwonen, ondervindt geen gevolgen voor de AOW. Weliswaar beschouwt de SVB iedere meerderjarige persoon met wie je een gezamenlijke huishouding voert, als een ‘partner’, maar voor een eigen kind, vader of moeder geldt een uitzondering. Woon je met een eigen kind of ouder in een huis, dan ontvang je AOW voor een alleenstaande. Bij een gepensioneerd echtpaar heeft een inwonend kind sowieso geen gevolgen, want beide partners ontvangen een AOW voor gehuwden.

Een inwonend kleinkind heeft niet altijd gevolgen voor de AOW. Heb je een inwonend kleinkind dat jonger is dan 18 jaar, dan behoud je de AOW voor alleenstaanden. Is het kleinkind ouder dan 18 jaar, maar draagt hij of zij bijna niets bij aan het huishouden, dan is er geen gezamenlijke huishouding en ontvang je een AOW voor alleenstaanden.

Alle artikelen in deze reeks:

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!