Beleggingsbeleid pensioenfondsen iets verantwoorder

Pensioenfondsen hebben meer beleid opgesteld dat rekening houdt met het risico dat bedrijven waarin zij beleggen, schade toebrengen aan mens of milieu. Op veel onderwerpen blijft het verantwoord beleggingsbeleid nog onvoldoende.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Eerlijke Pensioenkijker. In dit onderzoek is het beleggingsbeleid van de tien grootste pensioenfondsen beoordeeld op vijftien thema's zoals mensenrechten, klimaatverandering en transparantie. Vergeleken met vorig jaar gingen 44 scores omhoog.

De pensioenfondsen scoren nog erg slecht bij het rekening houden met de natuur en dierenwelzijn in hun beleggingen. Alle fondsen scoren een 1, de laagste score. Slechts drie fondsen beleggen niet in bontbedrijven.

Mensenrechten

Bij PMT (metaal en techniek) gingen negen scores omhoog door beter beleid. Bij ABP, BPL Pensioen (landbouw) en Pensioenfonds Horeca en Catering gingen elk acht scores omhoog. ABP, BPL Pensioen en PMT boekte flinke verbetering bij het beleid voor mensenrechten. PMT scoort op dit thema als enige een voldoende, een 6. Bij klimaat voerde ABP veel verbeteringen door en komt daardoor op dit thema als beste uit de bus. Het blijft evenwel een onvoldoende, een 4.

Bron: eerlijkegeldwijzer.nl