Benauwdheid bij pensioenfondsen: ''De historisch lage rente nekt ons"

De lage rente brengt pensioenfondsen in het gedrang. In augustus daalde de dekkingsgraad zelfs al tot onder de psychologische grens van 95%. Dat er hierdoor volgend jaar in 8 miljoenen pensioenuitkeringen gesneden moet worden, is onvermijdelijk. Ook in uw pensioen?

De steeds lagere rente is een doorn in het oog voor de pensioenfondsen. Zij moeten bepalen hoeveel geld zij in kas houden om de pensioenen tot in de verre toekomst uit te kunnen keren. Dit wordt bepaald aan de hand van risicovrije rente, vastgesteld door de overheid en De Nederlandsche Bank. Simpel gezegd: des te lager de rente, des te hoger het bedrag dat pensioenfondsen in kas dienen te hebben om gepensioneerden te kunnen betalen. Eerder werd er vastgesteld dat ambtenarenfonds ABP een dekkingsgraad van 88,6 procent heeft. Zorg en Welzijn kwam afgelopen jaar uit op 89,9 procent. De metaalpensioenfondsen PME en PMT noteren respectievelijk 91,5 en 92,6 procent. 

Hoe lager de rente, hoe groter de ellende

''De historisch lage rente nekt ons'', aldus directeur Peter Borgdorff van pensioenfonds Zorg en Welzijn. ''We behalen op zich goede rendementen. Aandelen doen het prima, maar de lage rente straft ons af. We staan er nu half september iets beter voor, op zo'n 92 procent, maar dat is nog steeds onder de kritische dekkingsgrens, waardoor we per direct moeten korten.'' De dekkingsgraad van eind december bepaald hoeveel er gekort gaat worden op de pensioenuitkeringen. Bij 90 procent wordt er 5 procent gekort.

Bron: NOS