Dekkingsgraden pensioenfondsen stabiliseren

Getty Images

De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen is in juli constant gebleven op 122 procent. De bezittingen namen in waarde toe, maar door de daling van de rente namen ook de verplichtingen toe. Per saldo bleef de dekkingsgraad daardoor gelijk.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, financieel dienstverlener. De indicatieve beleidsdekkingsgraad steeg in juli naar 116 procent. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden. Bij deze beleidsdekkingsgraad komen indexaties in beeld.

Over de maand juli was de inflatie torenhoog met 11,6 procent. Pensioenfondsen kunnen vanaf 1 juli indexeren op basis van versoepelde regels. Dit geldt voor de indexatie per 1 januari 2022 en 1 januari 2023. Veel pensioenfondsen hebben besloten een extra indexatie te doen op 1 januari 2022. Halverwege juli ging het al om dertig pensioenfondsen. Voor veel andere fondsen is het nog een onderwerp van gesprek.

Waarschijnlijk komt de inflatie dit jaar boven de negen procent uit. Aon verwacht niet dat pensioenfondsen de volledige inflatie over dit jaar kunnen en zullen toekennen. Een volledige toekenning kost ongeveer negen procent dekkingsgraad. Aon denkt dat fondsen graag een buffer achter de hand houden en daardoor niet alle ruimte willen gebruiken voor indexatie.

Bron: www.aon.com

Auteur 
  • Redactie