Dure adviseurs pensioenfondsen zorgen niet voor meer rendement

Het inhuren van dure adviseurs kostte de pensioenfondsen de afgelopen jaren miljarden euro's, maar leverde geen extra rendement op.

Dat meldt Business News Radio. op basis van een artikel in economenblad ESB. Daarin schrijft onderzoeker David Hollanders dat er geen enkel verband bestaat  tussen hoge torenhoge kosten voor advies en vermogensbeheer en een beter rendement.

Kosten: 25 procent van de premies

Deze kosten gaan volgens de onderzoeker richting de 25 procent van de premies en lopen onder meer door bonussen jaarlijks in de miljarden euro's.
Dat komt doordat er inmiddels een heel leger aan adviseurs zich bemoeit met de beleggingen van pensioengeld. Daarbij lopen de adviseurs nauwelijks risico en verdienen veel geld. Eerder waarschuwden toezichthouders al voor de verschuiving van veel taken naar deze externe partijen. Pensioenfondsen verliezen steeds meer de regie, aldus Hollanders.

Wel of niet indexeren

Als de pensioenfondsen deze taken weer zelf zouden gaan doen, is het maar de vraag over het (beter) zouden kunnen.
Volgens de onderzoeker is het daarom van belang dat de deelnemers en de vakbonden ervoor gaan zorgen dat de pensioenuitvoerders de adviseurskosten onder de loep nemen en zoveel mogelijk gaan beperken. Deze kosten zouden volgens Hollanders met 10 procent omlaag kunnen. Voor sommige fondsen betekent dat het verschil tussen wel of niet indexeren.