Eindelijk: indexatie!

Getty Images

PME, het pensioenfonds voor de metaalindustrie laat weten dat de aanvullende pensioenen vanaf 1 juli iets meestijgen met de inflatie. Deze indexatie heeft 14 jaar op zich laten wachten.

Dat melden onder meer de Volkskrant en de Telegraaf.

Het rommelt al jaren bij de pensioenfondsen waar miljoenen werknemers verplicht bijsparen voor een aanvullend pensioen. Geplaagd door de extreem lage rente hebben veel fondsen zich lang arm moeten rekenen, ondanks goed resultaten op de beurs. Gepensioneerden voelen die pijn al jaren, omdat de aanvullende pensioenen al jaren niet meestijgen met de inflatie. Zo hebben miljoenen ouderen al flink aan koopkracht ingeleverd

Dekkingsgraad

Om te bepalen of de pensioenen mee kunnen stijgen met de inflatie, wordt er gekeken naar de dekkingsgraad.
Deze graad geeft de verhouding aan tussen het vermogen en de toekomstige verplichtingen. Is de dekkingsgraad 100 procent dan zit er voor iedere euro die aan pensioen uitgekeerd moet worden ook één euro in kas. Om de pensioen mee te kunnen laten stijgen met de inflatie was tot voor kort een dekkingsgraad van minimaal 110 procent nodig. Dat werd zelden gehaald, omdat de rekenrente een belangrijke factor bij het bepalen van deze dekkingsgraad. De lage rente zorgde ervoor dat de dekkingsgraad bij veel fondsen jarenlang niet verder kwam dan 100 procent.

Op de beurzen deden de pensioenfondsen het vaak prima en hebben ze inmiddels 1800 miljard euro in kas. Gek genoeg doen deze fondsen het nu op de beurs vaak wat minder. PME zag afgelopen kwartaal vijf miljard euro van het belegde vermogen verdampen. Maar de rente is sterk gestegen en dat heeft een grotere invloed op de dekkingsgraad. Voor PME is die volgens de laatste berichten nu 107 procent.

Soepeler rekenen

Vorig jaar stemde de overheid al in met soepelere rekenregels waardoor fondsen met de juiste dekkingsgraad van minimaal 105 procent op 1 juli al mogen indexeren. PME maakt nu als eerste gebruik van deze mogelijkheid, ambtenarenfonds ABP, en zorgfonds PFZW zullen hoogstwaarschijnlijk binnenkort volgen. Dat betekent dat miljoenen pensioengerechtigden er binnenkort iets op vooruit gaan.

 

Auteur 
  • Erik Bogaards