FNV: verhoog de AOW

Nu aanvullende pensioenen lager uit dreigen te pakken door het pensioenakkoord, wil vakbond FNV dat de AOW stijgt om zo de koopkracht van ouderen op peil te houden.

Dat schrijft de Volkskrant. In eerste instantie leek het pensioenakkoord de manier om kortingen te voorkomen, maar door de verder dalende rente, lijken kortingen voor grote pensioenfondsen onontkoombaar. Zelfs nu door het nieuwe akkoord de pensioenfondsen iets soepeler mogen rekenen.

Wat de vakbond betreft gaat deze versoepeling nog niet ver genoeg. Als pensioenfondsen meer ruimte zouden krijgen, zou dat kortingen wellicht kunnen beperken of voorkomen. Maar zover willen werkgevers en de overheid niet gaan. Bovendien blijkt de iets langzamer stijgende AOW-leeftijd soms een sigaar uit eigen doos.

FNV wil daarom dat de overheid ouderen structureel gaat compenseren voor het koopkrachtverlies. Het zou daarbij naar verwachting gaan om een (extra) compensatie van 1 procent.

Werkgevers zien niets in het voorstel van FNV omdat de AOW al twee keer per jaar op peil gehouden wordt. Bovendien staan sommige pensioenfondsen er goed voor; die hoeven helemaal niet te korten. Door de AOW voor iedereen te verhogen, profiteren ten onrechte ook de gepensioneerden die bij zo'n ‘goed’ fonds zitten.