Eerder AOW? Minder pensioen!

Ouderen die dankzij het nieuwe Pensioenakkoord eerder stoppen met werken, krijgen daardoor een lager pensioen en kunnen zo duizenden euro’s mislopen.

Dat schrijft de Volkskrant. Dankzij het nieuwe pensioenakkoord wordt de AOW-leeftijd de komende twee jaar bevroren op 66 jaar en jaar vier maanden. Daarna stijgt de pensioenleeftijd langzamer dan voorheen gedacht.

Dit is vooral gunstig voor een grote groep werkende 60-plussers die nu alsnog eerder kan stoppen met werken dan gedacht. Maar hieraan kleeft ook een nadeel. Wie nu eerders stopt met werken, legt minder geld in de pensioenpot en haalt daar ook al eerder geld uit. Hoe dat uitpakt verschilt van geval tot geval, maar als indicatie geldt dat wanneer iemand 8 maanden eerder stopt met werken dat tussen de 800 en 1000 euro bruto per jaar kan kosten. Wanneer een gepensioneerde nog 20 jaar leeft, loopt dat verschil op tot vele duizenden euro’s.
Vakbond FNV stelt dat eerder stoppen een duidelijke wens, dat dat opbouw kost is dan een logische consequentie. Wilt u weten wat de gevolgen zijn van het pensioenakkoord voor uw pensioen en de eventuele mogelijkheden om eerder te stoppen? Informeer dan bij uw pensioenfonds(en) voor een eventuele berekening.