Gepensioneerden claimen €137 miljard van de Staat

Getty Images

Tussen 2008 en 2021 hadden de aanvullende pensioenen gewoon mee kunnen stijgen met de inflatie. Door het uitblijven van deze indexatie, hebben 10 miljoen Nederlanders pensioenschade gelden, waarvoor ze gecompenseerd moeten worden.

Dat stelt de Stichting PensioenVoldoen.nl. Na verschillende optredens van woordvoerder Henk Krol hebben zich inmiddels 250.000 mensen aangesloten bij deze collectieve claim.  

Volgens PensioenVoldoen hadden tussen 2008 tot en met 2021 miljoenen mensen gewoon indexatie over hun pensioenuitkering of pensioenopbouw moeten ontvangen ontvangen. Dat geldt dus voor werkenden die nog pensioen opbouwen én voor gepensioneerden die pensioen ontvangen.

Door de rekenregels die de pensioenfondsen toen opgelegd kregen van de Staat, bleef indexatie vaak uit. Maar volgens PensioenVoldoen is dat in strijd met een Europese richtlijn die waarborgen biedt tegen inflatie. Volgens deze richtlijn is er de mogelijkheid, of zelfs de plicht, om met daadwerkelijk rendement op het pensioenvermogen te rekenen. In plaats daarvan zagen de fondsen zich jarenlang gedwongen om te rekenen met een risicovrije rente.

Terwijl de collectieve pensioenpot tussen 2008 en 2021 groeide van €700 miljard naar €1.900 miljard, kregen gepensioneerden er daardoor geen cent bij. De pensioenschade verschilt van geval tot geval maar kan in de duizenden euro's lopen. In totaal zou het gaan om €137 miljard aan achtergebleven pensioengelden.

Proces tegen de Staat voor meer pensioen

Deze vermeende fout wordt nu aan de kaak gesteld door advocaat mr. Jos Wouters, die namens één pensioengerechtigde, de heer John Bakker (85) uit Leeuwarden, een juridische procedure voert tegen de Nederlandse Staat. Hij hoopt een voorschot te ontvangen op de door hem geleden schade van € 26.000. Om dit initiatief verder te ondersteunen en te zorgen dat zoveel mogelijk gedupeerden worden gecompenseerd, hebben een aantal initiatiefnemers besloten om de Stichting PensioenVoldoen.NL op te richten. Inmiddels hebben zich daarbij 250.000 mensen aangesloten. Aansluiten is gratis, mocht er een schadeclaim worden toegewezen, dan gaat daarvan 4,5 procent naar de Stichting PensioenVoldoen.nl

Vordering afgewezen, PensioenVoldoen gaat door

De Haagse voorzieningenrechter wees de vordering van de 84-jarige John Bakker op 28 juni af, omdat er volgens vaste jurisprudentie terughoudendheid wordt betracht bij het toewijzen van een geldvordering in kort geding.


Volgens PensioenVoldoen wat het doel van de procedure om de Staat te dwingen haar argumentatie over de gevolgen van het niet implementeren van de Europese pensioenrichtlijn in de pensioenwet van 2007 prijs te geven. ,,In dat opzicht is het kort geding een succes te noemen”, aldus de advocaat van John Bakker, mr. Jos Wouters.
De uitspraak van de voorzieningenrechter biedt volgens PensioenVoldoen aanknopingspunten om de Staat aansprakelijk te stellen. Advocaat mr. Wouters: ,,Het argument van de Nederlandse Staat dat de risicovrije rente is inbegrepen in de Europese pensioenrichtlijn, klopt niet. Ook is die risicovrije rente niet toegestaan als aanvulling op de Europese richtlijn. Beide argumenten zullen naar mijn vaste overtuiging in een bodemprocedure geen standhouden.”

Wanneer de bodemprocedure plaats vindt, is nog niet duidelijk.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

 

Auteur