Heb ik recht op AOW-toeslag voor mijn jongere partner?

Onlangs las ik in Plus Magazine (katern Geld & Recht) iets over de AOW-toeslag. Mijn schoonzoon krijgt sinds vorige maand AOW en zijn vrouw (onze dochter) is een stuk jonger en heeft geen inkomen. Komt mijn zoon in aanmerking voor deze AOW-toeslag?

Geactualiseerd in november 2018

In het verleden bestond er een toeslag die AOW-gerechtigden bovenop hun AOW konden krijgen (en soms nog krijgen) als hun partner nog geen AOW kreeg en niet te veel verdiende. Spijtig genoeg voor uw schoonzoon en dochter is deze toeslag per 1 januari 2015 vervallen. Aangezien uw schoonzoon na deze datum zijn eerste AOW heeft ontvangen, komt hij hier niet voor in aanmerking.
Voor AOW-gerechtigden die nu al een toeslag ontvangen, geldt overigens dat ze deze houden zolang ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De jongere partner heeft nog niet de AOW-leeftijd bereikt;
  • De partners waren vóór 1 januari 2015 gehuwd, geregistreerd partner of samenwonend;
  • De partners wonen in Nederland of in een land waarmee Nederland afspraken heeft over de controle op uitkeringen;
  • De jongere partner heeft geen inkomen of een inkomen dat lager is dan € 1.423,85 bruto per maand (inkomsten uit arbeid) of lager is dan € 789,81 bruto per maand (overige inkomsten).

Deze toeslag stopt definitief als niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan. Ook als op een later moment toch weer aan deze voorwaarden wordt voldaan, komt men in het algemeen niet meer opnieuw in aanmerking voor deze toeslag. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank leest u wanneer hiervan nog wordt afgeweken. 

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook was zij een aantal jaren  werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds enige tijd is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).