Nederlands pensioenstelsel nummer 2 in de wereld

Getty Images

Op Denemarken na hebben we in ons land het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat beweert adviesbureau Mercer in haar jaarlijkse ranglijst.

25 landen

In de zogenaamde Global Pension Index weegt Mercer de pensioenen van 25 deelnemende landen. Samen dekken deze landen 60 procent van de totale wereldbevolking. Om goed te scoren op de ranglijst moeten de pensioenstelsels van werkgevers en de overheid op orde zijn. Daarnaast kijkt Mercer naar andere componenten, waaronder spaargeld.

Van drie naar twee

Denemarken blijft koploper van de Global Pension Index. Dit jaar passeert het Nederlands pensioenstelsel dat van Australië, dat in 2014 nog op de tweede plaats stond. In deze editie van de lijst scoren Denemarken en Nederland meer dan 80 punten. Zij krijgen daarmee voor het eerst de A-grade. Deze classificering staat voor een eersteklas en solide pensioenstelsel met een hoog integriteitsniveau. Nederland verliest nog wel punten op duurzaamheid.

Straks nummer één?

Vanaf 2016 gaat Mercer ook rekening houden met het feit dat de pensioenleeftijd gekoppeld wordt aan de levensverwachting. Omdat Nederland een van de weinige landen is waar dat het geval is, kan ons pensioenstelsel op dat punt goed gaan scoren. Volgens de ranglijst van verzekeraar Allianz afgelopen september staat Nederland al op de eerste plek. Onderaan de Global Pensioen Index 2015 staan veelal Aziatische landen, zoals Indonesië, China, Japen, Zuid-Korea en India. Zij scoren tussen de 35 en 50 punten.

Softwarebedrijf InBrain maakte in opdracht van Alternatief voor Vakbond (AVV) twee animatievideo's over ons pensioenstelsel. Daarin worden zowel de positieve als negatieve kanten van het stelsel belicht. Op dat moment stond Nederland nog op de eerste plaats van Mercers wereldlijst.

Auteur 
  • Nico van Scheijndel
Bron 
  • Kassa Vara