Ouderenbond: ‘Maak extraatje voor AOW'ers automatisch over’

Iedereen die recht heeft op een aanvulling op de AOW moet dat geld automatisch overgemaakt krijgen. Daarvoor pleit seniorenorganisatie ANBO in de Tweede Kamer.

Dat schrijft het AD.
De helft van het aantal gepensioneerden dat recht heeft op een aanvullende AOW-uitkering krijgt die nu niet. Volgens de Algemene Rekenkamer   krijgen  34.000 tot 51.000 huishoudens niet de aanvulling op de AOW waar ze wel recht op hebben. Met name 70 en 80 plussers zouden daardoor onder bijstandsniveau belanden. 


Volgens de ANBO weten deze mensen vaak niet dat ze recht hebben op een zogeheten AIO-uitkering. En als ze er wel van weten, vragen ouderen die soms niet aan omdat ze bang dat ze achteraf geld terug moeten betalen.

 

Ondersteuning voor ouderen

De overheid moet er actief voor zorgen dat ouderen de ondersteuning krijgen waar ze recht op krijgen, betoogt ANBO tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.
Dat tienduizenden senioren nu te weinig geld krijgen om van rond te komen, komt onder meer doordat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) grote moeite heeft om de groep niet-gebruikers in beeld te krijgen. Zij beschikt namelijk niet over de inkomensgegevens die bijvoorbeeld de Belastingdienst en het UWV wel  hebben. Nu verhindert privacywetgeving dat deze gegevens worden gedeeld. Het is daardoor ook niet mogelijk om iedereen gericht te bellen, een kaartje te sturen of eventueel een huisbezoek af te leggen om ze aan de aanvullende uitkering te herinneren.
ANBO wil daarom dat bestanden alsnog zo snel mogelijk gekoppeld worden. Ook wil de bond af van de voorwaarde dat mensen de tegemoetkoming op de AOW zelf moeten aanvragen.