Overwaarde: dé oplossing voor AOW'ers in nood door inflatie?

Getty Images

Uit onderzoek van ouderenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat één op de acht ouderen momenteel moeite heeft om rond te komen. Opvallend is dat dit niet alleen mensen treft die enkel een AOW-inkomen of een klein aanvullend pensioen, maar ook ouderen die voorheen geen financiële zorgen hadden. De reden: alles wordt duurder en de vaste lasten stijgen. Dit terwijl het inkomen van AOW-ers niet toeneemt. 

Pensioeninkomen stijgt niet mee met inflate

Het kabinet buigt zich momenteel over het ondersteunen van de koopkracht. Minister Kaag van Financiën wil echter waken voor hoge verwachtingen en geeft aan dat het ‘heel moeilijk is om in een lopend begrotingsjaar nog iets te doen’.

De problemen zijn het grootst onder een groep van 500.000 ouderen die geen flinke buffer op de bank heeft staan. Om rond te komen wordt voornamelijk bespaard op boodschappen, warme maaltijden en wordt zelfs soms zorg overgeslagen. Veel armoede blijft verborgen omdat ouderen hier uit schaamte ook niet met hun kinderen over te praten. 

Overwaarde kan dé oplossing bieden

Wie in het bezit is van een koopwoning heeft het geluk dat er vaak bespaard kan worden op de woonlasten. Ook heeft menig woningeigenaar voldoende overwaarde die voor extra financiële ruimte kan zorgen. 

Nog altijd zien mensen het opnemen van overwaarde als een risico, omdat de hypotheekschuld hoger wordt. Echter is het zo dat u tegenwoordig nog maar 50% van de waarde van de woning op mag nemen. U kunt de hypotheek gewoon terugbetalen en er blijft zelfs nog een mooi bedrag over. Daarnaast hoeft u uw hypotheek pas over 30 jaar terug te betalen. 

Stel u bent op dit moment 73 jaar, dan moet u de hypotheek (met overgangsrecht) terugbetalen als u 103 bent. Buiten het feit dat dit een zeer uitzonderlijke leeftijd is, heeft u ook nog de mogelijkheid om de woning voor die tijd te verkopen en hiermee de hypotheekschuld af te lossen en te gaan huren. Het geld wat overblijft kunt u besteden zoals u dat wilt.  

5 manieren om uw woonlasten te verlagen: 

1.    Woning verkopen en goedkopere woning terug kopen
U verkoopt uw woning voor €400.000,- en koopt een appartement voor €300.000,-. U kunt €100.000,- op uw bankrekening zetten en gebruiken zoals u wilt. 

2.    Overwaarde opnemen en gebruiken als spaargeld
U heeft €200.000,- overwaarde en neemt  €100.000,- op. Dit bedrag kunt u op uw spaarrekening zetten en gebruiken wanneer u het nodig heeft. 

3.    Overwaarde gebruiken als aanvulling op pensioeninkomen
U neemt €200.000,- overwaarde op en heeft de komende 30 jaar maandelijks €555,- extra te besteden.

4.    Hypotheek (voor een groter deel) aflossingsvrij maken 
Stel uw woning is €400.000,- waard, u mag dan €200.000,- aflossingsvrij maken. Over dit bedrag betaalt u alleen rente en geen aflossing, waardoor de maandelijkse hypotheeklast daalt. 

5.    Woonlasten verlagen, oversluiten voor lagere rente 
Als u al een lage rente betaalt en oversluiten niet zinvol is kunt u ook kijken of uw woning in waarde gestegen is. Hierdoor komt u in een lagere risicoklasse en krijg u rentekorting.

Wilt u weten of uw woonlasten verlaagd kunnen worden? >>> Vraag dan vrijblijvend een oversluitrapport aan <<<

Of wellicht is er ruimte om uw overwaarde te gebruiken. >>> Ontdek vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden <<< 

Auteur