'Pensioenkortingen voor volgend jaar van de baan'

AOW'ers worden alsnog ontzien

De rekenregels voor pensioenfondsen worden weer versoepeld, zodat de meeste pensioenen in 2021 toch niet gekort hoeven worden.

Dat schrijft de Volkskrant.
De Pensioenfondsen staan er onder meer door tegenvallende beursresultaten beroerd voor en onder normale omstandigheden zou dat betekenen dat ze moeten korten op de pensioenen. Die dreiging hangt al langer in de lucht.

Maar de omstandigheden zijn nu anders dan anders. Er ligt een nieuw pensioenakkoord dat uitgewerkt moet worden door de sociale partners: werkgevers, werknemers en de pensioenfondsen die het geld beheren. Met de dreiging van kortingen in de lucht wordt de uitwerking van de nieuwe pensioenstelsel nog moeilijker dan het al is. Inmiddels wordt daar al meer dan tien jaar over gepraat en net nu het eind in zicht lijkt, gooit deze crisis roet in het eten.

Minister Koolmees heeft daarom nogmaals de rekenregels voor pensioenfondsen aangepast. Normaal gesproken moeten ze korten bij een dekkingsgraad van 95 procent. Dat betekent dat ze voor iedere euro die ze in de toekomst verwachten uit te gaan geven, slechts 95 cent in kas hebben. Voor volgend jaar accepteert de minister zelfs een dekkingsgraad van 90 procent. Dat geeft de meeste pensioenfondsen voldoende lucht om onder kortingen uit te komen, of om deze uit te stellen en uit te smeren over meerdere jaren in de toekomst.