Slechte start pensioenfondsen

Pensioenfondsen hebben dit jaar een slechte start gemaakt na het goede jaar 2021. De gemiddelde dekkingsgraad is teruggelopen naar 110 procent. Oorzaak zijn een combinatie van tegenvallende beleggingen en gestegen verplichtingen.

Dat meldt financieel dienstverlener Aon in haar Pensioenthermometer. De gemiddelde beleidsdekkingsgraad, die bepaalt op indexatie mogelijk is, steeg in januari naar 109 procent. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. Kortingen zijn bij deze beleidsdekkingsgraad niet nodig. Indexaties blijven in zicht op voorwaarde dat er geen nieuwe tegenvallers zijn.
In januari daalde de waarde van beleggingen met ruim drie procent. Aandelen en onroerend goed daalden wereldwijd met vier procent. Door de stijgende rente daalde de waarde van obligaties met twee procent. Alleen bij beleggingen in grondstoffen werden winsten geboekt.

Indexatie
|Er wordt gewerkt aan wetgeving om indexatie eerder mogelijk te maken, namelijk vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105 procent. Bij de huidige beleidsdekkingsgraad van 109 procent kunnen de pensioenen worden geïndexeerd. Of dat in praktijk ook gaat gebeuren is nog niet bekend. De financiële situatie kan snel veranderen. Bovendien moet het pensioenfonds kunnen aantonen dat eerdere indexatie in het belang is van alle deelnemers.
 

Bron(nen):
  • Aon.com