Steeds meer AOW'ers naar voedselbank

Getty Images

Steeds meer ouderen die AOW ontvangen, maken gebruik van de voedselbank, stelt voorzitter Leo Wijnbelt van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland.

Door de inflatie van inmiddels meer dan 10 procent en de hoge energieprijzen moet ouderen steeds vaker aankloppen voor hulp bij de dagelijkse boodschappen.

Wijnbelt voorziet dat de groep ouderen die afhankelijk is van de voedselbank nog groter zal worden. Want waar een grote groep ouderen de eindjes nu nog net aan elkaar weet te knopen, is het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht. Spaargeld, als dat er al is, raakt op. Pensioen stijgen niet of nauwelijks, terwijl de kosten oplopen. Daardoor komen steeds meer huishoudens in de knel.

Volgens Wijnbelt is het totale aantal mensen dat eten ophaalt bij de voedselbank de afgelopen twee maanden met zo'n 10 procent gestegen. De toename is vooral te zien in grootstedelijke gebieden, zelfs in de normaal wat rustigere zomermaanden bleeft het druk bij de voedselbanken. Op dit moment maken volgens de voorzitter iedere week zo'n 100.000 mensen gebruik van de voedselbank.

Ook voor de voedselbank wordt het steeds lastiger om aan voldoende boodschappen te komen. Veel supermarkten hebben maatregelen genomen om verspilling tegen te gaan en daardoor blijft er minder over voor de voedselbanken.

Bron: Nu.nl

Auteur 
  • Webredactie