Tandartsverzekering loont vaak niet

Getty Images

Voor een aanvullende zorgverzekering voor tandartskosten is de premie vaak hoog in verhouding tot de vergoedingen. Bij veel tandartsverzekeringen met een dekking tot 250 euro betaalt de verzekerde meer dan zeventig procent van de vergoeding zelf aan premie. Dat betekent dat de verzekering pas lonend is bij meer dan 175 euro tandartskosten per jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl. De vergelijkingssite heeft dertig aanvullende tandartsverzekeringen met een maximale dekking van 250 euro onder de loep genomen. Bij dertien daarvan is de premie meer dan zeventig procent van de maximale vergoeding. Bij een was dit zelfs 88 procent.

Veel tandartsverzekering vergoeden de tandartsrekening niet volledig, maar voor 75 procent. In dat geval moet een verzekerde 233 euro aan tandartskosten maken om 175 euro vergoeding te krijgen.

De gemiddelde Nederlander maakt in 2017 128 euro tandartskosten per jaar. De afgelopen vijf jaar zijn de meest voorkomende tandartsbehandelingen met 31 procent gestegen. Dat leidt tot een gemiddelde tandartsrekening van 168 euro per jaar. Dat is iets lager dan wat je aan tandartskosten moet maken om de aanvullende verzekering terug te verdienen.

De voordeligste tandartsverzekering met een dekking tot 250 euro is FBTO Module Tand Basis 75 procent 250. Deze verzekering vergoedt 75 procent van de kosten. De premie is 114 euro per jaar, en dat is 45,6 procent van de maximale vergoeding. Ook bij a.s.r. Ik kies zelf TandBewust is de premie minder dan de helft (47,8 procent) van de maximale vergoeding. Deze verzekering kost 119,40 euro en  vergoedt 75 procent van de tandartsrekening.

Auteur