Wat krijgt een Nederlander gemiddeld aan pensioen?

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos

Ik heb een aanvullend pensioen van 450 euro per maand. Samen met een klein pensioen van mijn vrouw en de AOW kunnen we er net van rondkomen. Ik vraag me af wat het gemiddelde pensioen in Nederland is, dus AOW plus aanvullingen. Is dat veel hoger dan het onze?

Het pensioeninkomen in Nederland is heel erg divers, dat zult u begrijpen. De een is nu eenmaal veel spaarzamer dan de ander of heeft veel langer (hogere) premies betaald. Iedereen heeft uiteindelijk recht op AOW, netto €768,71 per persoon als je een partner hebt (2018).

Het aanvullend pensioen, dat u opbouwt via het bedrijf of de instelling waarvoor u gewerkt heeft, is gemiddeld ongeveer 900 euro bruto per maand.

Maar veel mensen ontvangen daarbij een uitkering van een lijfrente die ze eerder hebben afgesloten of hebben een flinke spaarpot zodat ze nog heel wat hoger kunnen uitkomen. Het Centraal bureau voor de statistiek (CBS)  heeft uitgerekend dat 65+ huishoudens uiteindelijk gemiddeld een pensioeninkomen van 3170 euro bruto hebben. Dat is dus duidelijk hoger dan dat van u.

Veel lezers zullen verbaasd opkijken van dat inkomen, omdat ook zij het met veel minder moeten doen. Helemaal als je weet dat een gepensioneerde alleenstaande vrouw het gemiddeld met 2020 euro moet doen en de alleenstaande man met 2370 euro.

Ik heb deze cijfers graag voor u opgezocht, maar trek niet teveel conclusies uit deze gemiddelde cijfers: het is in elk huishouden anders.
 

Auteur