Zo vul je je inkomen aan met overwaarde voor en na de AOW-leeftijd

AOW leeftijd
Getty Images

Meer dan ooit zijn er situaties waarin extra financiële ruimte welkom is. Door inflatie en stijgende energiekosten zijn de maandlasten namelijk flink gestegen. 

Tegelijkertijd is de overwaarde bij woningbezitters de afgelopen jaren flink gegroeid. Hierdoor is het vaak mogelijk om overwaarde op te nemen en te besteden zoals jij dat wilt. 

Veel vraag naar overwaarde gebruiken rondom de AOW-leeftijd

De wens om overwaarde te gebruiken om ruimer van te leven is het grootst rondom de AOW-leeftijd. 

Enerzijds kan je inkomen er op achteruit gaan na pensionering of kan er zelfs sprake zijn van een pensioentekort, bijvoorbeeld als je bent gescheiden of zzp’er bent geweest. 

Anderzijds kan je uitgavenpatroon na pensionering veranderen. Misschien valt je leaseauto weg of heb je meer energiekosten omdat je vaker thuis bent. Meer vrije tijd betekent vaak ook andere uitgaven. Je pakt een hobby op die geld kost of gaat reizen maken.

Daarnaast kan het een wens zijn om minder te werken of eerder te stoppen, bijvoorbeeld wanneer de partner al met pensioen is en jullie samen willen genieten.  

Overwaarde verzilveren rondom de AOW-leeftijd

Voor al deze wensen kan jouw overwaarde uitkomst bieden. Ervan uitgaande dat je graag in de woning wilt blijven wonen, zijn er 3 verschillende manieren om overwaarde te gebruiken als inkomensaanvulling:

De hypotheek ophogen of een extra hypotheekdeel afsluiten is vaak de goedkoopste oplossing. Dit moet wel passen op het (pensioen)inkomen. Ook dan is het mogelijk om de overwaarde consumptief te gebruiken. We spreken dan over een box 3-hypotheek. Nog een voordeel, deze kan op alle leeftijden worden afgesloten.

Ontdek jouw mogelijkheden om extra hypotheek op te nemen >

Veel senioren lopen er tegenaan dat 10 jaar voor de AOW-leeftijd geldverstrekkers al rekening houden met het (lagere) pensioeninkomen. Een hogere hypotheek is dan onder de reguliere inkomenstoets niet passend. 

Een Seniorenhypotheek biedt dan uitkomst. Omdat wordt uitgegaan van de werkelijke maandlast, in combinatie met een aflossingsvrij leningdeel, zijn er ruimere financieringsmogelijkheden. Een aantal geldverstrekkstes staan toe om onder deze ruime seniorenregeling overwaarde te verzilveren vanaf een leeftijd van 57 jaar.
Ontdek jouw mogelijkheden met een Seniorenhypotheek >

Een verzilver- of opeethypotheek maakt gebruik van dezelfde ruime toets op basis van de werkelijke maandlast, maar voegt nog een aantal dingen toe. Zo kan de rente worden opgeteld bij de hypotheeksom, waardoor je geen extra maandlasten hebt. Daarnaast kun je kiezen voor een maandelijkse uitkering en/of een bedrag ineens. Beschikbaar wanneer de oudste aanvrager de AOW-leeftijd heeft bereikt en de jongste aanvragen minimaal 60 jaar is.

Ontdek jouw mogelijkheden met een verzilver- of opeethypotheek >

Wil je graag hulp bij het verzilveren van jouw overwaarde? Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van oplossingen voor 55+’ers. We informeren je vrijblijvend over de mogelijkheden om jouw overwaarde te verzilveren .