AOW-leeftijd stijgt verder in 2022

Door de toenemende levensverwachting stijgt de AOW-leeftijd per 2022 met drie maanden. Dat geldt voor iedereen die is geboren na 1954.

Vijf jaar van tevoren

De verdere toename van de levensverwachting is opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de wet moet de overheid verhogingen van de AOW-leeftijd minimaal vijf jaar van tevoren aankondigen. De nieuwe regel geldt daarom vanaf 1 januari 2022.

Iemand die geboren is op 1 januari 1954 ontvangt zijn of haar eerste AOW in april 2022, drie maanden na de 67ste verjaardag. Het uitgangspunt is dat iemand gemiddeld achttien jaar lang AOW ontvangt.

Betaalbaar

Het plan om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65 jaar, zoals de PVV en 50Plus willen, kost jaarlijks 12 miljard euro. De AOW-leeftijd op 66 jaar houden kost jaarlijks 9 miljard euro en voor 67 vanaf 2021 geldt een kostenpost van 6 miljard. Doorstijgen van de AOW-leeftijd is dan ook bedoeld om de AOW betaalbaar te houden.
Het kabinet moet nog definitief beslissen over de hogere AOW-leeftijd per 2022.

Bekijk hier een overzicht van de AOW-leeftijden die momenteel nog gelden. 

Bron: De Volkskrant

12 Comments

Door Nico Degeling (... (niet gecontroleerd) op zo, 13-11-2016 - 12:21

Oneens. Het is bekend dat vermogende mensen gemiddeld 5 á 6 jaar langer leven dan
"onbemiddelde" die veel zorgen hebben om rond te komen, en doorgaans ook zware arbeid verrichten.
Bovendien moet men uitgaan van het huidige gemiddelde levensjaar waarop iemand overlijd ,en niet het onzekere toekomstige.
Ook mag de gestegen welvaart en de betere gezondheidszorg zich wel vertalen in wat meer toegevoegde pensioenjaren, in plaats van nog meer jaren "zwoegen" naar het "einde". Er zijn meer dan genoeg goed gevulde "potten" om dit te bekostigen!

Door Rolf Witziers (niet gecontroleerd) op vr, 11-11-2016 - 19:34

Vrouwen hebben een hogere levensverwachting. Dus die krijgen later AOW als mannen?

Door j v wingerden (niet gecontroleerd) op do, 10-11-2016 - 12:00

Kunnen we straks dan ook met de rollator de steiger op om b.v dakkapellen te plaatsen. Lijkt me ingewikkeld. Omscholen naar een ander en lichter beroep. Als je 50 jaar of ouder bent is dat voor de meeste ook geen optie . Je leert dan niet zo makkelijk meer. Allen die voor een hogere aow leeftijd propaganda maken zonder onderscheid te maken wat nu je vak is zijn lieden met een IQ van een garnaal. Ik ken er nu een groot aantal uit de tweede kamer en zo lopen er nog al wat rond die dit steunen. Gaan we dan bij 67 jaar en redelijk versleten nog mantelzorg of vrijwilligerswerk doen. Ik dacht het niet.
.

Door Theo Bergsma (niet gecontroleerd) op za, 5-11-2016 - 16:18

In de Volkskrant stond afgelopen week een ingezonden brief. Strekking: vrouwen leven langer dan mannen, ze kunnen dus nog later in de AOW, dit zou veel geld besparen en mannen in staat stellen eerder van de AOW te genieten.....

Door Toon Schouwenaars (niet gecontroleerd) op vr, 4-11-2016 - 19:25

ik vind het te gek voor woorden mensen die nu 60 zijn net als ik zelf komen van een generatie waar je als jongen man al ging werken ik ben zelf begonnen op mijn 12 jaar eerst bij de boeren en later in de fabrieken als jet maar werk was. nu loop ik naar de artsen daar ik roofbouw heb gedaan op mijn lichaam.voor mij is het beter om een strop om mijn nek te doen en er uit stappen. deze regering die dit verzonnen heeft zijn niet goed bij hun hoofr

Door Nelly (niet gecontroleerd) op do, 3-11-2016 - 20:48

Dat de vrouwen ( algemeen) AOW ontvangen komt doordat ze het hebben gedeeld in tweeën jaren geleden ,toen kreeg de man nog voor de vrouw AOW ,nu moet de vrouw zelf de AOW leeftijd hebben ...... Niet uit solidariteit !!!

Door Harry (niet gecontroleerd) op do, 3-11-2016 - 10:33

Het kan domweg niets anders dat de AOW-leeftijd stijgt, anders wordt dit staatspensioen onbetaalbaar. Ik vind het overigens heerlijk om na 65 jaar nog lekker wat door te werken met mijn eigen bureau. Al hoeft het niet meer, want ik heb als zelfstandige zuinig geleefd en goed pensioen opgebouwd. Dan maakt het niet uit als je - zoals in mijn geval - een paar maanden later AOW krijgt. Kwestie van keuzes maken mensen, en niet al je geld verjubelen aan dure auto's en reizen! Wel mee eens dat stratenmakers en metselaars er eerder (64 jaar?) uit mogen. Ik ben pas op m'n 24e gaan werken en heb nooit zwaar werk gedaan.

Door A (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 16:01

Het is zeker wel zo dat de jongeren betalen voor u. Uw AOW wordt namelijk betaald door de werkenden van nu: https://www.plusonline.nl/pensioen/wie-betaalt-de-aow. En inderdaad, de huisvrouwen van vroeger hebben nooit meebetaald aan de AOW, maar ontvangen deze nu wel. Dat heet solidariteit. Overigens zou ik het een goed plan vinden om de AOW-leeftijd aan het aantal dienstjaren te koppelen. Iemand die eerder begint met werken (en dan meestal laaggeschoold, lichamelijk zwaar werk zal doen), kan dan ook eerder stoppen.

Door DE SMIT (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 14:49

JUIST IS: bent u geboren na 31 augustus 1953 en voor 1 mei 1954?
Dan bent u AOW-gerechtigd in 2020 (uw leeftijd is dan 66 jaar en acht maanden)

de tekst: Iemand die geboren is op 1 januari 1954 ontvangt zijn of haar eerste AOW in april 2022, drie maanden na de 67ste verjaardag. IS FOUT.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 10:04

De kop is veel te stellig.
Het kabinet moet er nog definitief over beslissen en dan de Tweede en Eerste Kamer.