AOW'ers krijgen geen gluurverhoging

Vanaf dit jaar krijgen AOW'ers en huishoudens van vier of meer personen geen inkomensafhankelijke huurverhoging. Voor deze twee groepen geldt de maximale huurstijging van 2,8 procent, ook als het inkomen boven de grens ligt.

De grens voor de inkomensafhankelijke huurverhoging ligt dit jaar op 40.349 euro. Huishoudens met een lager inkomen mogen een huurverhoging van maximaal 2,8 procent krijgen, huishoudens die meer verdienen kunnen een huurverhoging van maximaal 4,3 procent krijgen. Deze percentages gelden voor huren in de sociale sector. Voor woningen in de vrije sector kan de huur op twee manieren worden verhoogd. Ofwel er staat een indexeringspercentage in het huurcontract, ofwel de verhuurder stelt een huurverhoging voor. De overheid stelt geen maximum percentage vast.

Huurcommissie

Huurverhoging gaat meestal per 1 juli in. De verhuurder moet een huurverhoging minstens twee maanden van tevoren schriftelijk melden bij de huurder. Huurders kunnen hun maximale huur narekenen op de site van de huurcommissie. Een verhuurder mag wel minder huur vragen dan de maximale huurprijs, maar niet meer.

Bron: www.woonbond.nl