De VUT is weg, maar ik betaal nog wel premie

Hoe kan dat?

Sinds het afschaffen van de VUT is er 9 jaar verstreken. Je zou dus denken dat inmiddels alle vutters met pensioen zijn. Hoe kan het dan dat ik nog steeds de volle VUT-premie betaal? Ik begon in de jaren 80 met 28 gulden in de maand en nu betaal ik 96 euro per maand. Hoe zit dat?

U heeft gelijk: de laatste vutters zijn 65 geworden en genieten van hun pensioen. Maar helaas voor velen betekent dat niet dat ook de premies verdwenen zijn. Wettelijk mag de premie tot 2021 geheven worden. De ambtenaren zitten er in elk geval nog tot 2015 aan vast, werknemers in de industrie ook.
Het is nu bijna onvoorstelbaar dat mensen in de jaren ’80 en ’90 op hun 57e mochten stoppen met werken. Alleen de afgelopen tien jaar is de leeftijd waarop mensen stoppen met werken opgelopen van 60 tot bijna 63 jaar.
De VUT is in de jaren ’70 bedacht als een soort wondermiddel tegen de jeugdwerkloosheid. Mensen van 57 jaar en ouder moesten plaats maken voor jongeren. Al snel werd echter duidelijk dat de regeling te duur zou worden als de naoorlogse geboortegolf aan de beurt zou zijn. In 2001 werd de VUT dan ook afgeschaft. Nu negen jaar later zijn de laatste vutters 65 jaar en met pensioen.

De VUT-premie, variërend van enkele tientjes tot 100 euro per maand, is echter blijven bestaan. Eerst werd deze ingezet voor het prepensioen en toen dat in 2006 ook werd afgeschaft,  besloten werkgevers, werknemers en pensioenfondsen het geld in te zetten voor 'versterking van het ouderdomspensioen.'  Aan deze afspraken is echter weinig ruchtbaarheid gegeven en u betaalt helaas de rekening.

2 Comments

Door Els de Jong (niet gecontroleerd) op wo, 13-3-2019 - 13:47

De waarheid is anders. Oudere werknemers (in 1998 ouder dan 25 jaar en nu dus 45 jaar en ouder) krijgen onder voorwaarden extra pensioen. Dat extra pensioen is hoger naarmate je ouder bent. 50-plus profiteert hier dus vooral van. Het geld gaat niet naar de overheid maar naar de eigen sector. Alle werknemers betalen er aan mee. Dus u betaalt de rekening maar krijgt anders dan uw jongere collega ook de beloning.

Door Gijs van de Pol (niet gecontroleerd) op di, 12-3-2019 - 11:13

dus onze regering zijn toch echt dieven,en wij zitten met de gebakken peren en moeten doorwerken tot ons 67 jaar dus dubbel gepakt premie kwijt en langer door werken