Drie manieren om een lager inkomen op te vangen

Hebt u te maken met een lager AOW-pensioen dan verwacht? Bijvoorbeeld omdat u geen volledig AOW-pensioen heeft opgebouwd of omdat u geen recht meer hebt op een AOW-partnertoeslag? Dan zijn er globaal drie manieren waarop u een lager inkomen op kunt vangen.

Als u in uw leven een periode in het buitenland hebt gewoond of gewerkt, dan kan het zijn dat u geen volledig AOW-pensioen hebt opgebouwd. U krijgt dan een lager AOW-pensioen. Ook als u gerekend had op een AOW-partnertoeslag voor uw partner, dan valt de hoogte van uw AOW-pensioen waarschijnlijk tegen. Hoe kunt u dit oplossen? Hieronder treft u drie mogelijke manieren aan.

1. Sparen
Hebt u nog even de tijd voordat u met pensioen gaat? Dan kunt u ervoor kiezen om extra te sparen. Dat kan op een gewone spaarrekening. Ook kunt u extra geld inleggen in uw aanvullende pensioenregeling. Zaak is om u hierbij goed te laten adviseren door een financieel specialist.

2. Partner gaat werken
Ook kan uw partner een aantal jaar gaan werken om uw gezamenlijke inkomsten aan te vullen. Omdat de beroepsbevolking elk jaar krimpt, is het over een paar jaar waarschijnlijk gemakkelijker om werk te vinden dan nu. Ook als u langere tijd niet hebt gewerkt.

3. Langer doorwerken
U kunt langer doorwerken, als dat mogelijk is. In sommige beroepen krijgen mensen ontslag voor zij de AOW-leeftijd bereiken omdat langer doorwerken slecht voor hun gezondheid en veiligheid is, denk bijvoorbeeld aan brandweerlieden. Verder zijn er plannen om doorwerken na de AOW-leeftijd aantrekkelijker te maken. De Tweede en Eerste Kamer moeten dit wetsvoorstel nog behandelen en goedkeuren.

Minder uitgaven
Het is ook verstandig te kijken naar de hoogte van uw uitgaven bij het bereiken van uw AOW-leeftijd. Wellicht dalen uw lasten, omdat uw kinderen klaar zijn met studeren of omdat uw huis is afbetaald. Dan hebt u misschien minder uitgaven dan u denkt.

6 Comments

Door Marijke berends (niet gecontroleerd) op ma, 3-11-2014 - 08:32

U laat zien totaal niet te weten, wat er speelt , sparen waarvan, gezondheidszorg langer doorwerken, je wordt eruit geknikkerd hogere lasten dure gezondheidszorg etc
U abonnement gaat er als eerste uit

Door Doortje (niet gecontroleerd) op zo, 2-11-2014 - 12:37

Sparen ? Door werken ? Ons salaris is ook eind van de maand op ,en als je dan door een arbeidsconflict steeds te laat je loon gestort krijgt ben je de sigaar met alle stress van dien ! En dat conflict is ontstaan door dat de werkgever mij eruit wilde kieperen vanwege gezondheidsredenen ! Mijn man is 66 jaar en ik 60 jaar en het is niet dat ik niet wil werken maar denk ook eens aan de jeugd hoeveel jongeren zitten thuis zonder werk ?? Nee deze adviezen slaan nergens op .

Door Peter (niet gecontroleerd) op zo, 2-11-2014 - 01:37

Waardeloze voorstellen! Sparen? Ja , waarvan? vertel me dat eens! Mijn salaris is aan het eind van iedere maand gewoon op! Echtgenote werken? Dat doet ze, tot januari 2015, en dan wordt haar contract niet meer verlengd (thuiszorg: U weet ongetwijfeld wel wat voor een zooi het daar is), dus: ontslag! Derde tip: Huis; is bij lange na nog niet vrij; Oh, ja en ik heb ook nog twee pubers thuis, die nog studeren ook ! Bedankt voor de zeer nuttige adviezen! NOT !! (E. Boogaards, schrijver van dit artikel,zeker VVD-er met absoluut geen financiele zorgen).

Door jan (niet gecontroleerd) op za, 1-11-2014 - 19:28

TEKORT OP VANGEN???? 1--sparen , WAAR VAN,2 partner werken? GAAT NIET . 3--langer door werken???AFGEVLOEID WEGENS GEM.BEZUINIGINGEN. mider uitgeven..JA JA AUTO WEG,ABBONEMENTEN DE DEUR UIT.COLECTEBUSSEN DOORLOPEN. OVERGANGS REGELING NAAR AOW??VERGEET HET MAAR.===regering bedankt ga zo door. TOT DE VOLGENDE VERKIEZINGEN++++BAH...

.

Door Jan (niet gecontroleerd) op za, 1-11-2014 - 17:22

Ja lekker zeg, als je beiden door boventalligheid eruit bent geknikkerd bij je baas dan valt er niets te sparen, werk is er op dit moment niet of weinig voor mensen van 55 + en langer doorwerken dus ook niet, dus die drie manieren gaan NIET werken volgens mij.

Door aa.v.veen@hotma... (niet gecontroleerd) op za, 1-11-2014 - 13:34

Waarom wordt er bij adviezen aan ouderen altijd gepraat over kinderen en kleinkinderen en over sparen beseft u eigenlijk weleens over hoeveel armoede er is onder de mensen van boven de 50 in deze huidige tijd en men simpelweg geen geld overhoudt om te sparen het zou beter zijn om eens om te kijken naar ander mogelijkheden dan die u in uw artikelen steeds weer keer op keer opnieuw voorstelt.